Cristiano Ronaldo
Geboren: 5 februari 1985
Geboorteplaats: Funchal
Land: Portugal
Clubs: Sporting Lissabon, Manchester United, Real Madrid
Interlands: >  136 (68 goals)
Positie: Aanvaller

Cristiano Ronaldo begon met voetballen bij CD Nacional in Portugal waar hij in 2002 werd weggekocht door Sporting Lissabon. Bij Sporting speelde hij in zijn eerste (en enige) seizoen 2002-2003 een oefenwedstrijd tegen Manchester United waarin hij dusdanig goed speelde dat de Engelse spelers aangaven dat ze liever met dat tegen hem voetbalden.

Trainer Alex Ferguson was het met zijn spelers eens en het duurde niet lang of Manchester United haalde het grote talent naar de Engelse Premier League door een transfersom voor hem te betalen van rond de € 11 miljoen. Ronaldo moest in Manchester de vertrokken David Backham doen vergeten die vlak daarvoor naar Real Madrid was vertrokken. In zijn eerste seizoen won Ronaldo direct zijn eerste prijs, de FA Cup.

Vanaf zijn eerste jaar bij Manchester United was Ronaldo direct basisspeler. Hij zou echter pas écht doorbreken en behoren tot de beste voetballers op dat moment vanaf het seizoen 2006-2007. Hij werd dat seizoen tweemaal achter elkaar tot beste speler van de maand in de Premier League bekroont wat zelden voorkomt. Ook tekende hij een nieuw, sterk verbeterd contract bij de Engelse club waardoor hij een salaris van ongeveer 120.000 pond in de week ging verdienen. Aan het einde van dat seizoen werd hij door de spelers in de competitie gekozen tot zowel beste voetballer als grootste talent van het jaar.

In het seizoen 2007-2008 won Ronaldo bijna alle prijzen die hij maar kon winnen. Hij legde met Manchester United beslag op de titel in de Premier League, won de FA Community Shield, de UEFA Champions League en de Wereldbeker. Ook werd hij Europees en wereldvoetballer van het jaar 2008.

Transfer van Manchester United naar Real Madrid

In juni 2009 koopt Real Madrid Ronaldo voor een record transfersom van 94 miljoen Euro. De speler zelf laat zijn benen verzekeren voor een bedrag van € 100 miljoen. In zijn eerste seizoen wint de vleugelaanvaller Met Real geen enkele prijs, zelf scoort hij wel 26 goals in 29 wedstrijden. In het seizoen erop (2010-2011) scoort hij 40 doelpunten, wat op dat moment een record in de Primera Division betekent. Er wordt dat seizoen slechts één prijs gewonnen; de club weet beslag te leggen op de Spaanse beker. In het seizoen 2011-2012 wint Ronaldo met Real Madrid de landstitel na een spannende titelstrijd met rivaal FC Barcelona. De speler zelf vestigt opnieuw een persoonlijk record door maar liefst 46 doelpunten in één seizoen te maken. Zijn persoonlijke ’rivaal’ Lionel Messi scoorde er overigens 50 dat jaar. Aan het begin van het seizoen 2012-2013 wordt ten koste van FC Barcelona de Spaanse Supercup gewonnen.

Ook in het seizoen 2012-2013 schittert Christiano Ronaldo bij Real Madrid. Toch wordt er op geen enkele prijs beslag gelegd. In de Champions League wordt Madrid in de halve finale door Borussia Dortmund verslagen en in de competitie eindigt de club opnieuw als tweede achter FC Barcelona. Dit ondanks de vele doelpunten van de Portugese linkeraanvaller; hij scoort 34 goals in evenzoveel competitiewedstrijden.

2013: voor de tweede keer beste voetballer ter wereld

Nadat de Argentijn Lionel Messi (FC Barcelona), vier jaar lang beste voetballer ter wereld wordt, wordt Cristiano Ronaldo in januari 2014 opnieuw (net als in 2008 toen hij nog voor Manchester United speelde), uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld. De Portugees maakte in 2013 enorme indruk met 69 doelpunten in 59 wedstrijden. In de play-off interland van Portugal tegen Zweden weet hij zijn nationale team zelfs met vier goals naar het WK in Brazilië te schieten.

Het seizoen 2013-2014 is sowieso opnieuw een succesvol seizoen voor de Portugees. Hoewel de titel in de Primera Division aan Atletico Madrid gelaten moet worden (Real Madrid wordt derde), wint hij met Real wél de Champions League in 2014. In de finale wordt Atletico Madrid met 4-1 veslagen. Cristiano scoort zelf de laatste goal middens een penalty. Ook wordt beslag gelegd op de Copa del Rey. Ronaldo wint de Ballon d'Or en eindigt als topscorer in zowel de Primera Division 31 doelpunten uit 30 wedstrijden en van de Champions League met 17 goals uit 11 wedstrijden.

2014: voor de tweede keer beste voetballer ter wereld

Op 29-jarige leeftijd koppelt Cristiano Ronaldo in 2014 zijn gigantische doelpuntenproductie aan het winnen van prijzen, met La Decimá als ultieme hoogtepunt, waarmee hij ook de laatste kritiek doet verstommen. Dat Cristiano Ronaldo opnieuw een fenomenaal jaar zou gaan beleven, wordt op 29 april 2014 duidelijk wanneer hij in de halve finale van de Champions League afrekent met twee kwelgeesten in het verleden. De Portugese superster scoort twee keer tijdens een ongekende 0-4 zege bij titelverdediger Bayern München, de grootste vernedering in de trainersloopbaan van Pep Guardiola. Ronaldo brengt met deze treffers zijn doelpuntenaantal in dat seizoen in de Champions League op zestien en ontnam rivaal Lionel Messi (veertien goals in 2011/12) zijn record. Ronaldo sluit het jaar 2014 af met imposante statistieken: 60 wedstrijden, 61 doelpunten en 22 assists. Hij wint met Madrid vier hoofdprijzen (WK voor clubteams, Champions League, Europese Super Cup en Copa del Rey) en wint daarnaast voor de derde keer in zijn loopbaan (na 2008 en 2013) de Ballon d’Or.

Cristiano Ronaldo in het Nationale Elftal Portugal

Hij maakte op 20 augustus 2003 in een interland tegen Kazachstan zijn debuut voor het Portugese nationale elftal. Op het Europees Kampioenschap 2004 (Portugal was zelf gastland) is hij één van de smaakmakers van het toernooi en reikt met zijn land tot in de finale reikte. Tijdens het WK 2006 staat de aanvaller niet altijd in de basis maar laat wel van zich spreken door enkele belangrijke doelpunten te scoren. Op het EK 2008 speelt hij wel alle wedstrijden (scoort 1 doelpunt) maar weet niet te voorkomen dat Portugal in de kwartfinale door Duitsland met 2-3 wordt verslagen.

Tijdens het WK 2010 in Zuid Afrika wordt Ronaldo met Portugal in de achtste finales verslagen, ditmaal door Spanje (1-0). Op het EK 2012 in Oekraïne en Polen is het hoogst persoonlijk Ronaldo zelf die het Nederlands Elftal een flinke kater bezorgt. De Portugezen winnen door twee doelpunten van Ronaldo met 2-1 van Oranje dat door dit verlies (en de verloren wedstrijden tegen Denemarken en Duitsland) al in de groepsfase is uitgeschakeld. Portugal moet in de halve finale na penalty’s zijn meerdere erkennen in Spanje.

Door blessures komt het WK 2014 van Cristiano Ronaldo ernstig in gevaar, maar uiteindelijk kan hij toch afreizen naar Brazilië. Het mondiale eindtoernooi mondt echter wel uit in een teleurstelling. Hij wordt met Portugal roemloos uitgeschakeld in de groepsfase.

In augustus 2016 wordt Ronaldo uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar. De award is de beloning voor het successeizoen 2015-2016 van de Real Madrid-ster. Ronaldo wint dat seizoen met Real de Champions League ten koste van Atlético Madrid en pakt met Portugal de Europese titel ten koste van gastland Frankrijk. De op dat moment 31-jarige aanvaller scoort in het shirt van De Koninklijke liefst 51 keer in 48 officiële wedstrijden. Op het EK 2016 in Frankrijk komt Ronaldo, die in de finale geblesseerd uitvalt, tot drie goals en drie assists.

2016: voor de vierde keer beste voetballer ter wereld

Begin januari 2017 wordt Cristiano Ronaldo voor de vierde keer wereldvoetballer van het Jaar. De bij Real Madrid spelende Portugees laat de andere genomineerden, Lionel Messi van FC Barcelona en de Fransman Antoine Griezmann van Atlético Madrid, achter zich. Een kleine maand eerder komt de Ballon d'Or, die het tijdschrift France Football sinds 1956 uitlooft, ook al in handen van Ronaldo. Ronaldo dankt de uitverkiezing mede door zijn inbreng aan de successen van Real Madrid en het Portugese nationale elftal. Aan zijn hand wint de Spaanse club in 2016 voor de elfde keer de Champions League, terwijl Portugal verrassend de Europese titel verovert.