Johan Cruijff
Geboren: 25 april 1947
Geboorteplaats: Amsterdam
Land: Nederland
Voormalige positie: Aanvaller
Overleden: 2016
Clubs: Ajax, FC Barcelona, Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante, Washington Diplomats, Ajax, Feyenoord
Interlands: 48 (33 doelpunten)
Gestopt in: 1984

Johan Cruijff wordt door voetballiefhebbers wereldwijd gezien als één van de aller beste voetballers ooit. Zo wordt hij in 1999 door de IFFHS (International Federation of Football History & Statistics ) verkozen tot Europese speler van de twintigste eeuw. Bij de verkiezing van beste voetballer ter wereld in de twintigste eeuw eindigt hij als tweede achter Pelé.

Cruijff is een aanvallende spelverdeler met een fantastische techniek. Daarnaast beschikt hij over veel snelheid, heeft een erg goede handelingssnelheid en veel spelinzicht. Cruijff wordt tot drie keer toe gekozen tot Europees voetballer van het jaar. Daarnaast wint de geboren Amsterdammer met Ajax drie keer de Europacup I. Bij deze club is hij in de begin jaren zeventig de absolute ster van het elftal. 

Als aanvoerder van het Nederlands Elftal haalt Cruijff in 1974 de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Deze wedstrijd wordt overigens met 1-2 verloren van de West Duitsers.

Tijdens zijn twintigjarige voetbalcarrière speelt Cruijff niet alleen voor Ajax; de aanvaller voetbalt in de Verenigde Staten voor de Los Angeles Aztecs en de Washington Diplomats, hij speelt voor de spaanse voetbalclubs Levante en FC Barcelona en hij sluit in 1984 zijn voetballoopbaan bij Feyenoord af.

In 1985 kiest Johan Cruijff voor het trainerschap. Zonder ook maar één trainersdiploma op zak start de oud-speler bij Ajax als hoofdtrainer en bezorgt de Amsterdammers van 1985 tot 1988 promt tweemaal de KNVB beker en eenmaal Europacup II. Na moeizame contractbesprekingen neemt Cruijff in januari 1988 plotseling ontslag.

Nadat Cruijff bij Ajax is opgestapt gaat hij als trainer aan de slag bij zijn voormalige werkgever FC Barcelona. Vlak voor de komst van Johan Cruijff bij FC Barcelona, is er -door een financieel geschil- van verschillende spelers afscheid genomen waardoor de kersverse trainer aan een bijna compleet nieuw elftal kan gaan bouwen. Spelers die door de Nederlander naar FC Barcelona worden gehaald zijn in 1988 onder andere José Bakero, Txiki Begiristain, Julio Salinas en in 1989 Ronald Koeman en Michael Laudrup. Uit de eigen jeugdopleiding van de Catalanen breken ondermeer Pep Guardiola, Guillermo Amor, Albert Ferrer en Sergi Barjuán door. Cruijff formeert hiermee een succesvol elftal dat niet veel later de geschiedenisboeken zal ingaan als het Dream Team. Het hoogtepunt van Cruijff in zijn Barcelona periode is zonder meer het winnen van de Europacup I in 1992. In 1996, na zijn ontslag als trainer bij Barcelona, beeindigt Cruijff zijn trainerscarrière.

Overlijden

In maart 2016 komt Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd in zijn woonplaats Barcelona te overlijden aan de gevolgen van longkanker. De wereld verliest een van haar allerbeste voetballers.
 

Relevante links

 
Officiële Website
Johan Cruijff
Cruyff Foundation
Johan Cruyff Foundation
   
Johan Cruijff University
Johan Cruijff University
ROC Amsterdam
Johan Cruijff College
   
En un momento dado
Johan Cruijff documentaire