Thibaut Courtois
Geboren: 11 mei 1992
Geboorteplaats: Bree
Land: België
Positie: Keeper
Clubs: KRC Genk, Chelsea, Atletico Madrid, Chelsea, Real Madrid
Interlands: 60
De Belgische doelman Thibaut Courtois begint in 1997 om vijfjarige leeftijd met voetballen bij amateurclub Bilzerse VV. Hij is daar nog geen keeper, hij wordt later pas bij KRC Genk omgeschoold tot doelman.
 
In 2009 maakt Thibaut Courtois zijn officiele competitiedebuut voor Genk. Hij is op dat moment zestien jaar oud. In het seizoen 2009-2010 moet de doelman een stap terug doen en verliest hij zijn plaats onder de lat aan de Hongaarse keeper László Köteles. Een seizoen later, 2010-2011, verovert de Belg zijn basisplaats weer terug om zijn plek vervolgens niet meer af te geven.
 
In 2011 heeft Courtois een groot aandeel in de gewonnen landstitel en oogst hij in België veel lof. Zo wordt hij dat seizoen uitgeroepen tot doelman van het jaar. Het duurt daarna niet lang of voetbalclubs als Schalke 04, Manchester United en Chelsea tonen interesse.
 
Chelsea weet in juli 2011 de slag om de handtekening van Courtois te winnen en legt een transfersom van 9 miljoen Euro op tafel, een bedrag dat Genk eerder nog nooit voor een speler ontvangen had.
 
Vrij snel na Thibaut Courtois zijn transfer naar Chelsea maakt de club uit Londen bekend dat de doelman verhuurd wordt aan de Spaanse club Atletico Madrid. Courtois is er direct basisspeler en groeit er uit tot één van de beste doelmannen van Europa. Onder leiding van de Argentijnse trainer Diego Simeone wint hij met de club in 2012 de titel in de Europa League en de Copa del Rey. Ook wordt hij in 2013 uitgeroepen tot Spaans doelman van het jaar.

In 2014 wint Thibaut Courtois in de halve finale van de Champions League van Chelsea. Over twee wedstrijden wordt gewonnen (0-0 en 3-1) en mag het de finale spelen tegen Real Madrid. Tegen stadgenoot Real wordt het 1-1 in de reguliere speeltijd. In de verlenging gaat de Chempions League winst vervolgens naar Real Madrid. Op 17 mei 2014 wordt Courtois met Atlético Madrid wél knap de Spaans landskampioen. FC Barcelona eindigt met drie punten achterstand als tweede.

Op het WK 2014 in Brazilie keept Courtois vijf duels. In de kwartfinale wordt hij met Belgie uitgeschakeld door Argentinië (1-0).

Terug naar Chelsea

In de zomer van 2014 haalt Chelsea coach José Mourinho Thibaut Courtois terug naar Londen. De doelman weet direct een vaste plek onder de lat af te dwingen. Het wordt ook direct een succesvol seizoen met in 2015 de titel in de Premier League en winst van de League Cup. Courtois wordt een van de beste keepers ter wereld. Hij verdedigt 126 keer het doel van Chelsea en wordt tweemaal kampioen met de Engelse topclub (2015 en 2017).

Op het WK 2018 in Rusland wordt Courtois, waar hij met België als derde eindigt, uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi. Wanneer hij terugkeert in Londen van zijn vakantie weigert hij mee te trainen bij 'The Blues' om een transfer af te dwingen.

Real Madrid

In augustus 2018 maken Real Madrid en Chelsea bekend dat Thibaut Courtois de overstap naar Spanje maakt. De winnaar van de Champions League 2018 betaalt zo'n veertig miljoen euro aan Chelsea voor de op dat moment 26-jarige Belgische doelman.