Zakaria Labyad
Geboren: 9 maart 1993
Geboorteplaats: Utrecht
Land: Nederland
Positie: Middenvelder
Clubs: PSV, Sporting Lissabon, Vitesse, Sporting Lissabon, Fulham, FC Utrecht, Ajax

Zakaria Labyad is een Marokkaan met de Nederlandse identiteit. Hij wordt geboren in Utrecht en is een echte straatvoetballer. Tijdens een talentendag van FC Utrecht valt hij op en wordt gevraagd om als E-pupil bij amateurvereniging Elinkwijk te komen voetballen. Bij Elinkwijk worden John Veldman en Ali Afellay (de oudere broer van Ibrahim Afellay) zijn trainers. In 1e instantie speelt Labyad als keeper maar na een enkele trainingen wordt hij als veldspeler geposteerd.

Ali Afellay tipt PSV over Labyad maar de club ziet in eerste instantie af van de speler. Wanneer blijkt dat FC Utrecht wel interesse heeft in de voetballer wordt hij door de Eindhovense club alsnog uitgenodigd voor een proeftraining en uiteindelijk toegelaten op de jeugdacademie.

Labyad debuteert op donderdag 25 februari 2010 in het 1e elftal van PSV in een thuiswedstrijd tegen Hamburger SV. In deze wedstrijd in het kader van de UEFA Europa League brengt trainer Fred Rutten hem in de 71e minuut in het veld voor Otman Bakkal. Drie dagen later maakte Zakaria Labyad ook zijn competitiedebuut. Op 5 maart 2010 wordt Zakaria Labyad definitief overgeheveld naar het 1e team. Hij start op 18 april 2010 voor het eerst in het basiselftal, thuis tegen FC Groningen (3-1). Tijdens deze wedstrijd scoort hij direct zijn 1e 2 doelpunten het betaald voetbal.

In het seizoen 2010-2011 begint Labyad aanvankelijk als wisselspeler en komt hij weinig aan spelen toe. Na het vertrek van Ibrahim Afellay naar FC Barcelona krijgt hij wel meer speeltijd en tegen het einde van het seizoen heeft hij een basisplaats veroverd. en basisplaats veroverd. Gedurende het seizoen 2011-2012 breekt Labyad definitief door; hij speelt 32 wedstrijden waarin hij 6 goals scoort. In de Eredivisie eindigd PSV op de derde plaats, wel wint hij met de club de KNVB Beker.

Vertrek van PSV naar Sporting Lissabon

Gedurende het seizoen 2011-2012 ontstaat er tussen Labyad en de clubleiding van PSV een conflict over contractverlenging. De aanvaller wil niet verlengen maar PSV zegt contractueel vastgelegd te hebben dat zij eenzijdig wel tot verlenging kunnen overgaan. Tot verontwaardiging van PSV tekent Labyad vooruitlopend op zijn transfervrije status wel alvast een contract bij Sporting Lissabon. Eind juli komen beide clubs tot overeenstemming; Sporting Lissabon betaalt PSV naast de opleidingsvergoeding van € 300.000,- ook een kleine transfersom waardoor PSV in totaal rond de 1 miljoen euro voor de speler ontvangt. Labyad wordt in Lissabon teamgenoot van de Nederlanders Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel.

Labyad's transfer naar Portugal loopt uit op een mislukking; in zijn eerste seizoen 2012-2013 speelt hij nog 19 competitiewedstrijden maar wanneer Zakaria Labyad samen met vijftien andere grootverdieners van Sporting te horen krijgt dat hij salaris moet inleveren en dit vervolgens weigert, wordt hij teruggezet naar de B-ploeg. In de eerste helft van het seizoen 2013-2014 speelt hij om deze reden geen enkele wedstrijd.

Op huurbasis naar Vitesse

Vanwege zijn ongelukkige situatie bij Sporting Lissabon én het feit dat hij zijn vrienden en familie in Nederland mist, wil de aanvallende middenvelder graag terugkeren naar Nederland. Hij ziet zelf een overgang naar zijn oude club PSV wel zitten maar de Eindhovense club vindt dit zelf geen goed idee. Het is uiteindelijk Vitesse dat hem voor anderhalf seizoen op huurbasis vastlegt. Labyad speelt 18 competitieduels (drie doelpunten). In de winterstop is Vitesse met Ajax gedeeld koploper en geldt de club als één van de grote titelkandidaten. 17 wedstrijden later is Vitesse echter gezakt naar de zesde plaats en mogen de Arnhemmers na twee verliespartijen in de play-offs tegen FC Groningen in het seizoen 2014-2015 ook niet meespelen in het Europese voetbal. Al met al een teleurstellend seizoeneinde voor Labyad.

In het seizoen 2014-2015 speelt Labyad een prima seizoen met Vitesse. De Arnhemmers spelen enige tijd om de titel maar zijn uiteindelijk tevreden met een vierde plaats en het behaalde europees voetbal via de play-offs. Zakaria scoort negen goals in 33 duels en keert in het seizoen 2015-2016 weer terug naar Sporting Lissabon. De buitenspeler komt gedurende het seizoen voor Sporting alleen in actie in het tweede elftal. Sporting verhuurt hem in februari 2016 nog enige tijd aan Fulham, maar ook daar komt de voormalige speler van PSV en Vitesse amper aan de bak. Hierop mag hij de club in de zomer van 2016 transfervrij verlaten.

FC Utrecht

Zakaria Labyad maakt in januari 2016 transfervrij de overstap van Sporting Lissabon naar FC Utrecht. In de Domstad bloeit hij op, Labyad komt in anderhalf jaar tijd tot 43 Eredivisie-wedstrijden, waarin hij veertien goals scoort.

Ajax

Zakaria Labyad tekent voorafgaande aan het seizoen 2018-2019 een contract voor vier seizoenen bij Ajax. Met de transfer is ongeveer 7 miljoen euro gemoeid.