De Grolsch Veste
Club: FC Twente
Stad: Enschede
In gebruik genomen: 1998
Capaciteit: 30.205
Eigenaar: FC Twente
Totale kosten: EUR 80 miljoen
Bijnaam: Epi Drost Stadion
Het hypermoderne Grolsch Veste, ook wel Epi Drost (oud aanvoerder van de club) stadion genoemd, is de thuisbasis van FC Twente. De club uit Enschede neemt het stadion in gebruik op 10 mei 1998 tijdens een wedstrijd tegen PSV. FC Twente wint die wedstrijd met 3-0 waarbij Chris de Witte het eerste doelpunt in het stadion op zijn naam mag schrijven.

De voorloper van de Grolsch Veste, was het Diekman Stadion. Omdat dit voetbalstadion redelijk verouderd is en de ambities van de Enschedese club steeds hoger worden begint men met het plannen van een nieuw complex en in 1997 wordt de eerste paal geslagen. In 2007 wordt er een L-vormige uitbreiding gebouwd waardoor het stadion met een halve ring wordt uitgebreid. Door deze uitbreiding wordt de capaciteit opgevoerd van 13.250 tot 24.000 zitplaatsen. Ook wordt de Cor Hilbrink tribune (hoofdtribune) naar de andere kant van het stadion verplaatst. Cor Hilbrink is de eerste voorzitter in de geschiedenis van FC Twente geweest.

In 2011 wordt begonnen met de bouw van de tweede helft van de ring en voorzitter Joop Munsterman geeft hier het startsignaal voor. Tijdens deze verbouwing wordt niet alleen de L-vorm tot een U –vorm gebouwd, maar wordt ook het uitvak verplaatst en tevens groter gemaakt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met een mogelijkheid om het uitvak kleiner te maken wanneer bezoekers met een klein aantal supporters zouden komen. Het hele project leidt tot een capaciteit van 30.014 toeschouwers. Ook de gemeente heeft zijn bijdrage tijdens deze verbouwing. Zij realiseren zij rondom het stadion een betere infrastructuur.

De Toekomst

FC Twente wil in de toekomst nog meer verbouwingen gaan uitvoeren; zo wil de club de U-vorm en de gracht overkappen waarbij de supportersaantallen zullen stijgen. Daarbij wil de club uit Enschede de U-vorm tot een volledige O brengen. Zodoende zal er een capaciteit van 44.000 supporters ontstaan. Dit aantal is een vereiste om een eventuele Europa League finale naar Enschede te kunnen halen.

Een catastrofe tijdens de verbouwing

7 juli 2011 staat bij vele mensen in het geheugen gegrift. Op deze donderdag zijn veel mensen tijdens de verbouwing aan het werk  wannner ineens een groot stuk van het dak het begeeft. Op het moment dat het noodlot toeslaat zijn aan de korte kant van het stadion mensen met de constructie van het dak bezig. Twee mensen overlijden die dag en veertien mensen raken gewond. Er wordt naderhand een diepgaand onderzoek ingesteld om uit te zoeken wat er is fout gegaan tijdens deze verbouwing.

De benamingen

Vanaf de opening van de Grolsche Veste heet het stadion oorspronkelijk het Arke Stadion. Vanaf 2008 draagt het stadion de naam Grolsch Veste. Het eerste gedeelte van de naam komt zoals verwacht van de bierbrouwer, welke een prominente sponsor van de club is. ‘Veste’ betekend van oorsprong; vestingstad, wat een moeilijk te overwinnen stad betekend. Groenlo is de bakermat van de bierbrouwer en wordt dan ook bedoeld met het woord ‘Veste’. De stad is namelijk in de tachtigjarige Oorlog meerdere malen belegerd.

Extra Faciliteiten

Zoals bijna bij elk stadion heeft ook de Grolsch Veste veldverwarming. Daarbij heeft elk stoeltje op de hoofdtribune stoelverwarming. Ook hangen er 2 mega grote videoschermen in het stadion met elk een oppervlakte van 36 vierkante meter. In de 2e ring van de ‘Veste’ bevind zich een promenade die men kan bereiken middels 4 trappenhuizen. Hier kunnen, door FC Twente zelf, de supporters voorzien van een hapje en een drankje. Qua infrastructuur is het stadion van een ‘prive’ station. Treinstation Enschede Drienerlo ligt namelijk vlak voor de Grolsch Veste.