ADO Den Haag
Opgericht: 1 februari 1905
Stad: Den Haag
Provincie: Zuid-Holland
Voorzitter: Henk Jagersma
Stadion: Cars Jeans Stadion
Capaciteit: 15.000
Website: www.adodenhaag.nl
ADO Den Haag is een echte voetbalclub welke in vele Haagse harten gesloten is. De club is opgericht in 1905 en is twee maal kampioen van Nederland geweest. De Residentieclub uit Den Haag staat bekend om zijn trouwe aanhang die de club in goede maar ook minder goede tijden steunt. ADO Den Haag is opgericht in café Het Hof van Berlijn. De oorspronkelijke clubkleuren zijn groen, rood en wit, echter speelt ADO den Haag tegenwoordig in groen en geel.  ADO Den Haag speelde jarenlang (van 1925 tot 2007) in het prachtige Zuiderpark stadion waar de club veel successen gevierd heeft.  In 1940 en 1941 (in oorlogstijd) werd ADO Den Haag landskampioen van Nederland.

De Haagse supporters zijn beroemd in Nederland. De harde kern van ADO Den Haag de North Side, of Midden Noord, zat vroeger altijd op de lange zijde van het Zuiderpark (het oude ADO stadion Zuiderpark). Het is een fanatieke aanhang die voor een echte Engelse voetbalsfeer in het stadion zorgt. De fantastische ADO Den Haag supporters gaan iedere wedstrijd extra achter hun club staan tijdens het Haags Kwartiertje. In deze laatste 15 minuten van de wedstrijd wordt de ploeg uit Den Haag extra toegejuicht wat vaak zorgt voor spannende momenten voor de goal van de tegenstander.

ADO Den Haag voetbalt sinds 2007 in het € 27.000.000,- kostende ADO Den Haag Stadion. In het eerste seizoen in het nieuwe stadion speelde ADO nog in de eerste divisie. Ondanks een 7e plek dat seizoen wist ADO toch nog te promoveren naar de Eredivisie. Na een 14e plaats in 2009 en een 15e  plek in 2010 zal ADO Den Haag in 2011 een fantastisch seizoen draaien met John van de Brom als trainer. Na dat seizoen vertrekt de trainer naar zijn jeugdliefde Vitesse.

ADO Den Haag heeft een roemrucht verleden met enkele fantastische (oud) voetballers.

Overname door Chinese 'United Vansen'.

In juni 2014 wordt bekend dat Grootaandeelhouder Mark van der Kallen zijn aandelen in ADO Den Haag wil verkopen aan het Chinese bedrijf United Vansen, afgekort UVS. Dit bedrijf (met als eigenaar de rijke Chinese advocaat Wang Hui die grote voetbalevenementen in China organiseerd) zou met forse investeringen ADO de Europa League in willen loodsen. Bij ADO zelf en op het stadhuis wordt dit plan echter niet met gejuich begroet. De angst bestaat dat ADO een handelshuis wordt van spelers.

Op 22 januari 2015 bevestigt ADO Den Haag dat de club definitief is overgenomen door het Chinese sportmarketingbedrijf United Vansen. Eigenaar Wang Hui neemt ADO Den Haag voor een bedrag van acht miljoen euro over van grootaandeelhouder Mark van der Kallen. De kersverse eigenaar trapt op 2 februari 2015 tijdens een officiele training zelfs een balletje mee met de selectie van de club.

Prominente (oud) spelers ADO Den Haag

Dick Advocaat, Ricky van den Bergh, Oeki Hoekema, Bram Appel, Wim Tap, Peter Hofstede, Martin Jol, Rick Hoogendorp, Harry van der Laan, Lex Schoenmaker, Jeffrey Talan, Aad Mansveld, Eljero Elia, Sjaak Roggeveen, Sjaak Polak, Hursut, Meric.

Prominente (oud) trainers ADO Den Haag

Rinus Loof, Ernst Happel, Vaclac Jezek, Rob Baan, Co Adriaanse, Nol de Ruiter, Lex Schoenmaker, Mark Wotte, Rinus Israel, Frans Adelaar, Wiljan Vloet, John van de Brom.

Prestaties/ Prijzen ADO Den Haag

Landskampioen (2x): 1942 en 1943. KNVB beker (2x) 1968 en 1975.

Stadions ADO Den Haag

1925 – 2007   Zuiderpark Stadion
2007 – heden Kyocera Stadion, ADO Den Haag Stadion, Cars Jeans Stadion
Relevante links

ADO Den Haag
Officiële website van ADO Den Haag.

Facebook
De officiële ADO Den Haag Facebook pagina.

Twitter
Meeste polulaire Twitter pagina over ADO Den Haag. Op dit Twitteraccount vind je o.a. het live scoreverloop van ADO Den Haag in de eredivisie en het allerlaatste ADO nieuws.

ADOFans
Op Adofans.nl vind je actueel nieuws, een nieuwsarchief vanaf 1905, competitieschemas, downloads, wallpapers, informatie over de eerstvolgende wedstrijden van ADO Den Haag, competitiestand en andere ranglijsten en highlights van de laatste speelronden.

Northside
Northside.nl is een uitgebreide website over ADO Den Haag. Het biedt onder meer het laatste ADO nieuws, foto's, het voetbalprogramma, ADO Den Haag historie, gastenboek, wallpapers en nog veel meer.

Groen Geel Hart
Groengeelhart.nl is een echte supporters-site van ADO Den Haag. Je vindt hier veel clubinformatie, nieuws, video's, interviews, voor- en nabeschouwingen, programma en club statistieken.

Harry's Vakkie D
Fanpage opgericht door ADO supporters uit vak D.

ADO Den Haag Startpagina
Op dé startpagina voor ADO Den Haag fans vind je een groot aanbod van ADO gerelateerde websites. Je vind er links naar ondermeer fanpages, spelerspagina's, websites met voetbalstatistieken, fotosite's, websites met ADO Den Haag video's, algemene voetbalsites, websites met info over kaartverkoop, bekende hagenezen en spelerssites.