Opgericht: 10 mei 1967
Stad: Alkmaar
Provincie: Noord-Holland
Voorzitter: René Neelissen
Stadion: AFAS Stadion
Capaciteit: 17.023
Website: www.az.nl
In 1967 is AZ’67 ontstaan uit de fusie tussen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. Na de fusie tussen deze twee profclubs werd er veel geïnvesteerd in buitenlandse spelers. Dit leidde echter niet tot successen maar tot hogere schulden. Na de komst van de gebroeders Molenaar (Klaas en Cees) ging het een stuk beter. Het leidde eind jaren zeventig tot een succesvolle periode met de bekerwinst in 1978, in 1981 het kampioenschap én de beker en in 1982 opnieuw de beker. In 1981 haalde AZ zelfs de finale in het UEFA cup toernooi. Na een zege thuis tegen Ipswich Town werd er helaas uit in Engeland met te grote cijfers verloten waardoor de UEFA cup helaas in Engeland bleef. Er braken mindere jaren voor AZ aan na het overlijden van Cees Molenaar in 1979 en het terugtrekken van Klaas Molenaar in 1985 met o.a. degradatie naar de eerste divisie in 1988. 

Na de komst van Dirk Scheringa ontstaat er weer een mooie periode voor AZ. Met Willem van Hanegem als trainer keerde AZ in 1998 terug in de eredivisie. Vanaf 2002 ging het nog beter met AZ toen Co Adriaanse de leiding had op het trainingsveld. Na een zege van maar liefst 7-0 Op RKC Waalwijk haalde AZ na 22 jaar weer Europees Voetbal. Het jaar erop werd ook direct de finale van de UEFA cup gehaald en werd het derde in de Eredivisie. Nadat Co Adriaanse in 2005 vertrok naar FC Porto volgde Louis van Gaal hem op. In de periode van Louis van Gaal werd het nieuwe stadion opgeleverd, bereikte het de kwart finale van het UEFA cup toernooi, de finale van de Nederlandse beker en werd het op een haar na kampioen. In 2009 wordt AZ na een fantastisch seizoen opnieuw kampioen van Nederland en in 2013 wordt onder trainer Gert Jan Verbeek na een verder teleurstellend verlopen seizoen beslag gelegt op de KNVB beker. De finale wordt met 2-1 gewonnen van PSV.

Prominente (oud) AZ spelers

Kees Kist, Hugo Hovenkamp, John Metgod, Ronald Spelbos, Oscar Moens, Jan Kromkamp, Barry van Galen, Joris Mathijsen, Ron Vlaar, Barry Opdam, Henk Timmer, Kew Jaliens, Danny Koevermans, Demy de Zeeuw, Fernando Ricksen, José Fortes Rodriquez, John Bosman, Max Huiberts, Sergio Romero, Maarten Martens, Stijn Schaars, Kenneth Perez, Mounir El Hamdaoui, Moussa Dembele.

Pronimente (oud) trainers

Barry Hughes, Piet de Visser, Hans Kraay sr, Joop Brand, Han Berger, Hans Eijkenbroek, Henk Wullems, Piet Schrijvers, Theo Vonk, Willem van Hanegem, Henk van Stee, Co Adriaanse, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Dick Advocaat, Gertjan Verbeek.

Prestaties/ prijzen AZ

Landskampioen (2x) 1981, 2009. KNVB beker: (4x) 1978, 1981, 1982, 2013. Johan Cruijff Schaal (1x) 2009.

Stadions AZ

1948 – 2006    Alkmaarderhout
2006 – heden  AFAS Stadion
Relevante links

AZ
Officiële website van AZ Alkmaar. Je vindt hier naast het laatste nieuws ook informatie over kaartverkoop, jeugdteams, eerste selectie, het AZ fancentrum, clubgegevens, het stadion en de jeugdopleiding. Wanneer je meer wilt weten over de organisatie achter AZ dan kun je op de website van AZ uitstekend terecht.

AZ Supportersvereniging
Op deze website kun je terecht voor alle informatie over de supportersvereniging van AZ. Zo leggen ze uit hoe je het beste lid kan worden, vind je hier het laatste SV nieuws en vind je er veel foto's van de verschillende activiteiten van de supportersvereniging.

AZ Fanpage
Op AZfanpage.nl vind je naast het laatste AZ nieuws ook veel statistieken, het programma, ranglijsten en standen, informatie over kaartverkoop en de stad Alkmaar, informatie over (jeugd) competities, clubliederen en stadionsongs, historische informatie over onder andere de geschiedenis van AZ('67) en nog veel meer. Ook beschikt de AZ Fanpage over een populair AZ forum.

Facebook
Officiële AZ Facebook pagina.

Twitter
Officiële AZ Twitter pagina. Op dit Twitter account vind je de laatste AZ tweets.

Fan van AZ
Op Fanvanaz.nl vindt u actueel nieuws over AZ. Als men wil is er de mogelijkheid om via de website te reageren op deze nieuws artikelen. Daarnaast bevat de deze webblog tevens een forum, vele AZ filmpjes en kun je meedoen met de AZ poule.

AZ Headliner
Deze website verzameld nieuwsartikelen over AZ Alkmaar van allerlei websites en toont deze op datum in één pagina. De websites waar headliner de nieuws berichten vandaan haalt zijn onder andere de officiële clubsite, ELF voetbal, goal.com, voetbalprimeur, voetbalzone, voetbalcentraal en Forza AZ.

AZ Jeugd
Deze site is een onderdeel van AZfanpage.nl. Je vind hier de laatste nieuws berichten over alles wat met de jeugdopleiding van AZ te maken heeft. Ook biedt deze site een pagina met erg veel fotomateriaal over de afgelopen voetbalseizoenen. 

Forza AZ
Forzaaz.nl is een echte supporters website. Je vindt er actueel nieuws, er is een forum waarop jij als supporter kunt discusseren met andere supporters over alles rondom AZ, je vindt er een fotoalbum, informatie over ranglijsten en standen, gegevens over de huidige selectie en het aankomende voetbalprogramma.

Victoria Alkmaar
De Supportersbeweging Victoria Alkmaar is een vereniging van AZ-supporters die zich vooral richt op de fanatieke supporter en dan met name op de supporters van de Ben Side.

AZ voetbalshirts
Op azshirts.nl vind je een uitgebreide verzameling oude voetbalshirts van AZ. Er staan veel foto's op de website van shirts vanaf de jaren '70 tot aan heden.

AZ Museum
In dit online AZ museum vind je een grote verzameling met artikelen verzameld vanaf 1976. In het museum vind je met name door AZ spelers en trainers zelf gedragen shirts, broekjes, schoenen en andere kleding. Er staan veel foto's op de website van onder andere ballen, stadionzaken, keepershandschoenen en vele andere mooie AZ relikwieen en verzamelobjecten. Deze zijn veelal in geen enkele fanshop te vinden.

AZ Startkabel
Op deze startpagina vind je bijna alle AZ links op één pagina. Via de AZ startkabel pagina vind je onder ander AZ Filmpjes, AZ Fotos, AZ Tweets via Twitter, AZ voetbal in Europa, AZ in de Krant, AZ in de Media, AZ in de VI, en informatie over de AZ jeugdelftallen.

AZ Museum Waarland
AZ Waarland is sinds 3 jaar fanatiek bezig met het verzamelen van unieke AZ attributen. Op de website van het Museum is groot deel van de collectie te bewonderen en krijgt u een goed beeld van de activiteiten van deze fanatieke vrijwilligers.