FC Groningen
Opgericht: 16 juni 1971
Stad: Groningen
Provincie: Groningen
Voorzitter: Bert Middel
Stadion: Euroborg stadion
Capaciteit: 22.550
Website: www.fcgroningen.nl
Op 16 juni 1971 werd FC Groningen opgericht als opvolger van GVAV. Het speelde vervolgens  drie jaar lang een marginale rol in voordat degradatie volgde. Met een elftal wat bijna helemaal uit eigen jeugd bestond werd via een kampioenschap in 1980 de weg omhoog weer ingeslagen. In 1982-1983 werd zelfs Europees voetbal bereikt met onder andere Ronald Koeman als speler. Legendarische zeges werden behaald op bijvoorbeeld Atletico Madrid en de gewonnen thuiswedstrijd tegen Internationale.

Na enkele jaren in de middenmoot van de Eredivisie  te hebben vertoeft. In 1989 speelde FC Groningen met Hans Westerhof als trainer opnieuw in de UEFA Cup. Na overwinningen op (opnieuw) Atletico Madrid en Servette werd FC Groningen verslagen door VFB Stuttgart. Het meest succesvolle seizoen in de Eredivisie speelde FC Groningen in 1990-1991. Tot 4 wedstrijden tot het einde van de competitie speelde de FC mee voor het kampioenschap. Echter door schorsingen en blessures van belangrijke spelers werd FC Groningen “slechts” 3e.

In mei 2015 schrijft FC Groningen geschiedenis door voor het eerst in de clubgeschiedenis de KNVB-beker te winnen. De Groningers zijn in De Kuip met 2-0 te sterk voor de titelhouder van 2014 PEC Zwolle.

Prominente (oud) spelers FC Groningen

Piet Fransen, Harris Huizingh, Ronald Koeman, Erwin Koeman, Milko Djurovski, Hennie Meijer, Martin Drent, Rob McDonald, Arjan Robben, Luis Suárez, Adri van Tiggelen, Rene Eijkelkamp, Peter Hoekstra, Peter Houtman, Martin Koeman, Marcel Peeper, Klaas Nuninga.

Prominente (oud) trainers FC Groningen

Ron Groenewoud, Theo Verlangen, Han Berger, Hans Westerhof, Pim Verbeek, Jan van Dijk, Wim Rijsbergen, Dwight Lodeweges, Ron Jans, Pieter Huistra, Erwin van der Looi.

Prestaties/ prijzen FC Groningen

Kampioen eerste divisie: (2x) 1960 (als GVAV), 1980.
Winnaar KNVB beker: 2015.

Stadions FC Groningen

1935 – 2006     Stadion Oosterpark
2006 – heden   Euroborg

 
Relevante links

FC Groningen
Officiële website van FC Groningen. Naast het laatste officiële nieuws van voetbalclub FC Groningen vind je hier alles over het eerste elftal en jeugdteams/ jong FC Goningen en alles rond om de club zoals  de organisatie, routebeschrijving naar de club, stadion de Euroborg, vacatures, media en historie. Als supporter vind je op FCGroningen.nl veel handige info over bijvoorbeeld kaartverkoop, seizoenskaarten, kaartjes voor uitwedstrijden, de supportersvereniging, de fanatics en veiligheid/ stadionverboden. Zeker als je meer wilt weten over de kaartverkoop moet je fcgroningen.nl raadplegen. Naast een plattegrond van het stadion kun je online kaarten kopen en vind je er de ticketbox. Ook vind je op fcgroningen.nl informatie voor seizoenkaart- en clubkaarthouders. 

FC Groningen Forum
FCGforum.nl is een erg populair forum onder de FC Groningen Supporters. Zo zijn er meer dan 2000 leden die inmiddels al meer dan 130.000 berichten hebben geplaatst. Je kunt op dit forum over vele onderwerpen mee-discusseren zoals over de gespeelde wedstrijden, oud spelers, historie, het Euroborg stadion, de spelers en trainer, sfeer in het Euroborg stadion, de medische staf, de toekomst van de club, prestaties van het elftal, nieuws spelers en transfers, trainingen, financiele positie en allerlei andere voetbal gerelateerde onderwerpen.

FC Groningen Blog
Op deze blog vind je erg veel informatie over FC Groningen. Er wordt over val alles geschreven zoals de ziekenboegm wedstrijden, de jeugd, Eredivisie en supporters, stadions het Oosterpark en Euroborg, je vindt er filmpjes enm video's, man van de wedstrijd, je kunt er jouw mening over de club geven, info over spelers en trainers.

Supportersvereniging FC Groningen
Svfcgroningen.nl is de officiële website van de de Supportersvereniging van de club. De Supportersvereniging staat vierkant achter de FC in zowel voor- en tegenspoed en probeert de club op alle mogelijke manieren te ondersteunen. De Supportersvereniging is een onafhankelijk supportersorgaan met een eigen organisatie. Wil je lid worden van de vereniging? Je vindt hier online alle info die je nodig hebt om lid te kunnen worden. Naast alles over de supportersvereniging vind je op de website ook veel foto's, filmpjes, nieuws, het supportershome, kaartverkoop en adresgegevens.

Facebook
Natuurlijk is FC Groningen ook te vinden op Facebook! Op deze officiële Facebook pagina worden de laatste nieuwtjes, foto's en video's geplaast zodat je altijd op de hoogte ben van de trots van het noorden. Op alle nieuwsberichten kun je online reageren en je mening geven. Daarnaast kun je via de like- button aangeven of je een artikel leuk vindt of niet. Meld je aan op de FC Groningen Facebook pagina!

Twitter 
Naast Facebook kun je FC Groningen ook op een ander social media account vinden namenlijk Twitter! Via Twitter blijf je altijd op de hoogte van het meest recente FC Groningen nieuws. Follow de FC op Twitter en meld je zo snel mogelijk aan. Naast tweets vind je er onder andere FC Groningen foto's. Let op! dit is geen officieel Twitteraccount van de club zelf.

Boerenmacht
Boerenmacht.nl is een FC Groningen Fansite met het laatste nieuws, voorbeschouwingen en nabeschouwingen, clubinformatie, alles over het stadion van de club, uitslagen en programma van de Eredivisie, je kunt er meedoen aan de voorspelcompetitie, je vind jer informatie over de Groningse selecties. fotoverslagen en nieuwsberichten.

Trots van het Noorden
TrotsvanhetNoorden.nl is een onafhankelijke supporterssite over FC Groningen die de fanatieke supporterskant van FC Groningen in woord en beeld belicht. Naast FC Groningen nieuws vind je er foto's van vele voetbalseizoenen, historische nieuwsberichten, historie en acties van Tifo FC Groningen en informatie over de stadions van FC Groningen Het Oosterpark en Stadion Euroborg. Wat ook leuk is is dat er op de site afbeeldingen staan van alle thuis- en uitshirts van de afgelopen seizoenen.

FC Groningen Headliner
Op deze Headliner pagina vind je middels RSS feeds het laatste nieuws over FC Groningen. Dit nieuws is afkomstig uit diverse bronnen. Zo komen de nieuwsberichten van voetbal wesbites als Voetbal International, voetbalcentraal, goal.com, De Telegraaf, Voetbalprimeur, de FC Groningen clubsite, ELF Voetbal en Grunn FC.

FC Groningen Netwerk
Op fcgroningen.netwerk.to staan de laatste nieuwsartikelen. Daarnaast staat er een voetbalkalender online, kun je deelnemen aan de wekelijkse poll, vind je er het de laatste voetbaltransfers, diverse statistieken, man van de wedstrijd, de ideale opstelling en kun je via het supportersforum deelnemen aan diverse FC Groningen discussies.

FCG Stats
Op deze mooie website vind je enorm veel FC Groningen statistieken vanaf 1971 tot heden. Je vindt hier de statistieken van alle gespleelde wedstrijden zowel in de Eredivisie, eerste divisie, de beker alsmede in Europees verband. Alles wat je qua cijfers over FC Groningen wilt weten is er wel te vinden. Je vindt er statistieken over onderwerpen als westrijden, spelers, topscorers, tegenstanders, hattricks, wissels, nationaliteiten, ranglijsten, meeste doelpunten, meeste gele- en rode kaarten, grootste uitslagen, trainers, scheidsrechters, toeschouwers, Euroborg, bijzondere series en nog veel meer. Deze website is als Groningen supporter zeker de moeite waard om te bezoeken!

FCG online
FCGonline.nl is een fansite over FC Groningen. Je vindt er het laatste clubnieuws, tussenstanden van wedstrijden, collums en polls, voorbeschouwingen, wedstrijdverslagen, uitslagen van wedstrijden van Jong FC Groningen, geruchten, de stand, trainingstijden en nog veel meer.