Opgericht: 1 juli 1965
Stad: Enschede
Provincie: Overijssel
Voorzitter: Joop Munsterman
Stadion: De Grolsch Veste
Capaciteit: 24.200
Website: www.fctwente.nl
FC Twente speelt al sinds oprichting in 1965 in het betaalde voetbal. Op het seizoen 1983/1984 na speelde het zelfs altijd in de Eredivisie. FC Twente werd voor het eerst in de historie kampioen van Nederland in  het seizoen 2009-2010 wat een waar volksfeest veroorzaakte in Enschede en omgeving. FC Twente heeft in haar geschiedenis vele hoogte maar ook dieptepunten beleefd. Zo stond de club in 2003 zelfs aan de rand van een faillissement.

Vanaf het moment dat Joop Munsterman in 2003 aangesteld wordt als voorzitter ging men aan de slag met het beleidsplan “FC Twente in de steigers”. Er wordt in zowel de organisatie als de selectie flink gesaneerd en later ook weer geinvesteerd. Doormiddel van het aantrekken van transfervrije spelers en hulp van externe financiers weet FC Twente de weg naar boven te vinden. Dit resulteert in een ieder jaar hogere positie op de ranglijst, uitbreiding van het stadion en uiteindelijk het fantastische seizoen 2009-2010 waarin FC Twente voor het eerst in haar historie landskampioen van Nederland wordt.

Na het landskampioenschap in 2010 gaat het echter bergafwaarts met de club; FC Twente blijkt onder Munsterman toch geruime tijd op een te grote voet geleeft te hebben, het is het begin van een grote chaos. De club wordt wegens financieel wanbeleid enkele malen bestraft met puntenaftrek en in 2016 wordt in hoger beroep terugzetting naar de eerste divisie voorkomen. In het seizoen 2017-2018 degradeert FC Twente zelfs, voor de 2e maal in de clubhistorie. Het eindigt als laatste in de Eredivisie dat seizoen en komt in het seizoen 2018-2019 in de eerste divisie uit.

Prominent (oud) spelers FC Twente:

Epi Drost, Sander Boschker, Blaise Nkufo, Jan Jeuring, Dick van Dijk, Johan Plageman, Willem de Vries, Martin Koopman, Jan Sorensen, Dick Schoenaker, Theo Snelders, Hans de Koning, Fred Rutten, Nico Jan Hoogma, Piet Schrijvers, Paul Bosveld, Kees van Ierssel, Erik Ten Hag, Jeroen Heubach, Simon Cziommer, Orlando Engelaar, Mitar Mrkela, Jan van Halst, Alfred Schreuder, Youri Mulder, Ronald de Boer, Boudewijn Pahlplatz, Theo Pahlplatz, Peter Wisgerhof, Theo Janssen, Bryan Ruiz, Luuk de Jong, Kick van der Vall en Michael Mols.

Prominente (oud) trainers FC Twente:

Friedrich Donenfeld (eerste FC Twente trainer ooit) Kees Rijvers, Spitz Kohn, Fritz Korbach, Theo Vonk, Rob Baan, Issy ten Donkelaar, Hans Meyer, Fred Rutten, John van ’t Schip, Rini Coolen, Steve McClaren, Michel Preud’homme.

Prijzen/ prestaties FC Twente:

Landskampioen (1x): 2010
KNVB beker (3x): 1977, 2001, 2011
Johan Cruijff Schaal (1x): 2010

Stadions FC Twente:

1956 -1998     Stadion het Diekman
1998 – heden  De Grolsche Veste (voorheen Arke Stadion)

 
Relevante links

FC Twente
Officiële website van FC Twente. Op deze website vind je alles rondom FC Twente. Naast het laastste nieuws vind je er wedstrijdverslagen met mooie foto's gemaakt rondom de wedstrijden, de laatste items van FC Twente TV, nieuws van de voetbalacademy, FC Twente Radio, informatie over het downloaden van de FC Twente App, programma van de eerstvolgende Eredvisiewedstrijden, voorbeschouwing en nabeschouwing van de competitieduels, wedstrijden om de KNVB beker, wedstrijden voor de Europa league of Championsleague, kaartverkoop voor losse kaarten alsmede seizoenskaarten, mogelijkheden voor het live kijken van de wedstrijd online via internet, info over stadion de Grolsch Veste, alles over de eerste selectie met alle selectiespelers, Topscorers van FC Twente in de Eredivisie, stand/ ranglijst, Jong FC Twente, de vrouwen van FC Twente, straningstijden, er is een database met voetbal statistieken van Twente, info over de ticketing inzake losse verkoop en seizoenskaarten clubcards en info over het bezoeken van wedstrijden in de Grolsch Veste en natuurlijk clubinfo als historie/ geschiedenis van de club.

FC Twente online
Op de website van FC Twente Online vind je het laatste FC Twente nieuws. Daarnaast vind je er alle uitslagen van gespeelde wedstrijden, ranglijst van de huidige competitie, kun je cijfers geven aan de beste spelers dit seizoen, is er regelmatig een nieuwe poll waar je je mening kunt geven, vind je er de laatste video's via Eredivisielive en de Nos, vind je er de verjaardagen van spelers en trainers, is er aandacht voor oud-spelers en club iconen, wedstrijden in het verleden, kun je jouw favoriete opstelling delen met andere supporters, kun je er alle elftallen vinden van de afgelopen jaren, is er een wall of fame, kun je discusseren met andere fans op het FC Twente forum, is er een nieuwsarchief en nog veel meer.

Twente Fans
Twentefans.nl is een populaire website over FC Twente met actueel clubnieuws, veel foto's en video's rondom actualiteiten van FC Twente, veel clubinformatie, alles rodom de eerste selectie en jong FC Twente, de geschiedenis van de club, info rondom kaartverkoop, stadion de Grolsch Veste, statistieken als westrijden, uitslagen, programma, doelpuntenmakers, stand in de Eredivisie, spelersstatistieken, geschiedenis en historie,  een speler van het jaar verkiezing, Facebook en Twitter berichten en nog veel meer.  

Supportersvereniging FC Twente
Al sinds de oprichting van FC Twente in 1965 is de Vriendenkring op vele gebieden een steun voor Twente's trots. Op de website is veel leuke informatie over de club te lezen zoals achtergrondinformatie rondom wedstrijden, interviews, historische feitjes, geschiedenis rondom competitieduels, info omtrent de kaartverkoop bij wedstrijden uit de Eredivisie, KNVB beker of oefenwedstrijden, FC Twente nieuws, Tweets over de club, collumns en foto's van uit- en thuiswedstrijden van de voetbalclub.

FC Twente Webshop
Via de FC Twente webshop kun je online FC Twente fanartikelen kopen. Er is een enorm aanbod van onder andere het officiële wedstrijd shirt, het officiële wedstrijdoutfit. schoolartikelen, sjaals, caps en mutsen, ballen & Tassen, casual kleding, spullen voor in de badkamer & slaapkamer, vlaggen & vanen ontbreken natuurlijk niet, sleutelhangers, babyartikelen, boeken & DVD's en andere fanartikelen. Kijk snel online op de fanshop voor de laatste aanbiedingen!

Supportersvereniging Vak P
Website van de supportersvereniging Vak-p. Een van de belangrijkste taken van de Supportersvereniging Vak-P is het verzorgen van sfeeracties tijdens de thuiswedstrijden en soms tijdens uitwedstrijden van FC Twente. Op de website vind je informatie over de vereniging en hoe je lid kunt worden, wedstrijdinformatie, uitslagen, ranglijst en stand in de Eredivisie, spelers en trainers, merchandise, stadion, routebeschrijving, wall of fame, Twents volkslied, clublied, trainingscomplex, Ultra's Vak P, veel sfeerfoto's van de afgelopen voetbalseizoenen en een supportersforum.

Facebook
Word lid van FC Twente op Facebook en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en informatie rondom de club. Dagelijks worden er items op Facebook geplaatst over jouw favoriete club waar jij en andere supporters op kunnen reageren. Word net als duizenden andere fans lid van FC Twente  op Facebook.

Twitter
FC Twente ontbeekt natuurlijk ook niet op Twitter! Volg de laatste officiële FC Twente tweets op de Twitterpagina van de club. Volg FC Twente op Twitter! Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste voetbalnieuws rondom de Tukkers, berichtgeving rondom en tijdens wedstrijden en een kijkje achter de schermen. Word net als duizenden andere followers lid van Twente op Twitter!

Supportersvereniging FC Twente Markelo
De Supportervereniging FC Twente Markelo (SVFCTM) is een lokale supportersvereniging van FC Twente. Het oganiseert onder andere busreizen naar FC Twente en brengt de Markelose FC Twente supporters samen. De SVFCTM organiseert naast busreizen ook diverse andere activiteiten. Zo wordt er een zaalvoetbal- en darttoernooi georganiseerd. De SVFCTM is een zeer gezellige en actieve vereniging die vele FC Twente supporters uit Markelo samenbrengt en zo FC Twente op een positieve manier ondersteunt.

FC Twente Headliner
Op deze FC Twentepagina op Headliner.nl vind je via RSS het laatste nieuws over de club. Het voetbalnieuws wordt van verschillende voetbsalwebsites gehaald zoals Voetbal International, ELF Voetbal, de officiële FC Twente website, Soccernews, Voetbalcentraal, De Telegraaf, Voetbalprimeur, Voetbalzone, Goal.com etc. 

FC Twente Files
Wanneer je  op zoek bent naar statistieken van jouw favoriete voetbalclub FC Twente dan ben je op de website Twentefiles.nl op het goede adres. Je vind hier onder andere FC Twente voetbalstatistieken over de volgende onderwerpen: de afgelopen voetbalseizoenen met een overzicht van alle gespeelde wedstrijden incl resultaten en doelpuntenmakers in de Eredivisie, KNVB beker, vriendschappelijk en evt. Europees, spelers (alle huidige en oud- FC Twente spelers gerangschikt op alfabet), tegenstanders, trainers van de club, voetbalstadions van de meeste clubs, en scheidsrechters.

Startpagina FC Twente
Op deze pagina van Startpagina.nl vind je enorm veel links naar FC Twente gerelateerde websites. Er staan links naar sites met voetbalnieuws over de club, links naar sites van sponsoren, websites over de stadions zoals de Grolsch Veste, Live voetbalwedstrijden online kijken, over de geschiedenis van de club, sites over de kaartverkoop van lossen kaartjes als seizoenskaarten, sites van andere Eredivisieclubs, spelers, trainers, supportersverenigingen, damesvoetbal, forums, nieuws, voetbal op tv en nog veel meer.

FC Twente Blog
Op de Website FC Twente Blog vind je erg veel nieuwsartikelen over FC Twente. De onderwerpen die aan bod komen: cijfers en statistieken, europees voetbal, Eredivisie, fans, geruchten en transfers, helden, jong FC Twente, oefenwedstrijden, wedstrijden om de KNVB beker, Oranje, stadion, spelers en trainers, transfers, media, FC Twente op Youtube etc. Daarnaast kun je als bezoeker reageren op de nieuwsberichten, is er een poll waarin je kunt stemmen en vind je er filmjes over de club.

Supportersvereniging FC Twente Hengelo
Website van de FC Twente supportersvereniging uit Hengelo. Op deze website vind je alle informatie over de vereniging, wat ze doen, waar ze voor staan, welke activiteiten ze organiseren zoals busreizen en dergelijke en hoe je lid kunt worden. Ook vind je er informatie over de verkoop van kaartes en seizoenskaarten, info over de komende voetbalwedstrijden en een gastenboek.

Twente Fans Wierden
Website van trouwe FC Twente Fans uit Wierden. De vereniging organiseerd voor zowel de KNVB beker, competitie, play offs en Europese wedstrijden busvervoer welke vertrekt vanaf de vaste thuisbasis café bartje. Ook worden er af en toe busreizen georganiseerd naar uitwedstrijden voor zowel wedstrijden in de reguliere competitie als in Europees verband. Twente Fans Wierden geeft ook een clubblad uit. Deze komt drie keer per jaar uit en staat vol met allerlei informatie zoals wedstrijdverslagen, interviews, nieuws etc.

FC Twente Supportersvereniging Vriezenveen
Website van de supportersvereniging Vjenne Rednex Vriezenveen. Deze vereniging heeft als doel om zo veel mogelijk mensen in de regio Vriezenveen enthousiast te maken voor FC Twente. Op de website vind je het laatste nieuws van de vereniging, een supportersforum, informatie over de club, info over hoe je lid kan worden, de sponsoren van de supportersvereniging en een nieuwsarchief.

Supportersvereniging Riessen
Website van de Supportersvereniging Riessen. Deze supportersvereniging organiseert bij thuiswedstrijden het busvervoer vanuit Riessen naar het stadion van FC Twente in Enschede. Op de website vind je actueel FC Twente nieuwsitems, wedstrijdinformatie, veel foto's, informatie over hoe je lid kan worden en een gastenboek.

Supportersvereniging FC Twente Holten
Erg mooie website van de supportersvereniging FC Twente uit Holten. Naast informatie over de georganiseerde busreizen en prijzen vind je er veel informatie over de vereniging zelf, het aankomende Eredivisie programma, de stand in de Eredivisie, uitslagen van gespeelde wedstrijden, een FC Twente forum, de laatste twitterberichten over de club, FC Twente Merchandise, live voetbaluitslagen, Eredivisie samenvattingen en informatie over live online volgen van wedstrijden van Twente via online streaming.

FC Twente supporters vereniging Goor
Website van de supportersvereniging in Goor. Online vind je info over de busreizen die vanuit Goor worden georganiseerd, prijzen ven het lidmaatschap, bustijden/ vertrektijden bij wedstrijden, veel foto's gemaakt rondom wedstrijden, links naar sites van de club en een gastenboek.

FC Twente Supportersvereniging Denekamp
Iedere thuiswedstrijd organiseerd supportersvereniging Denekamp vanuit Beuningen, Noord-Deurningen, Tilligte en Denekamp naar de Grolsch Veste. Voordelen voor dit georganiseerde vervoer samen met andere supporters is dat natuurlijk het kostenvoordee, gezelligheide en gemak. Ook is er de mogelijkheid om met de bus naar uitwedstrijden te gaan. Op de website vind je alle info over het georganiseerde busvervoer naar de wedstrijden, reisinformatie en vertrektijden, wedstrijdverslagen van gespeelde wedstrijden dit seizoen, de laatste transfergeruchten en veel foto's genomen rondom duels van FC Twente.

Startkabel FC Twente
Op de FC Twente pagina van Startkabel.nl staan ongelooflijk veel links naar websites die ook maar iets met voetbalclub FC Twente te maken hebben. Of het nu gaat om websites met voetbalnieuws van de club, supporters- en fansites, websites over het stadion, de trainers, wedstrijden, kaartverkoop, historie, Facebook of hyves, de webshop en fanshop, de laatste tweets via Twitter, multimedia, mogelijkheden voor het live via internet voetbalwedstrijden van FC Twente kijken via online live streaming, foto's of filpjes/video's.. de links staan er allemaal.

FC Twente shirts
Website van een Twente supporter die online zijn  verzameling FC Twente atributen toont. Het gaat om shirts van FC Twente, van tegenstanders, media uitgaves, vaantjes, voetbalschoenen, petjes/ caps en nog veel meer.

FC Twente Netwerk
Op de Twente pagina van netwerk.to vind je het laatste nieuws rondom FC Twente middels RSS feeds. Daarnaast kun je er via het forum discusseren met andere supporters, kun je je favoriete opstelling kenbaar maken, vind je er links naar andere FC Twente gerelateerde websites, staat er de stand van de Eredivisie en de laatste uitslagen van de gespeelde wedstrijden, de laatste transfers, man van de wedstrijd,  wedstrijdkalender, spelers, stadion, chatbox en nog veel meer.

FCT Today
FCTtoday.nl is vanuit een schoolproject uitgegroeit tot een prachtige en zeer uitgebreide FC Twente fansite. Op de website worden regelmatig actuele nieuwsitems geplaatst. Je vindt er veel informatie over het eerste elftal van de club zoals wedstrijdschema en spelers-selectie, stadion de Grolsch Veste, het FC Twente vrouwenelftal de organisatie achter de club, Foto's en video's, historisch materiaal en nog veel meer. Deze website is zeker het bezoeken waard.