Nederlands Elftal
Bond: KNVB
Speelstadion: Amsterdam ArenA
Bondscoach: Danny Blind
Gewonnen toernooien: EK 1988
Meeste interlands ooit: Edwin van der Sar (130)
Topscorer: Robin van Persie (50 goals)
Grootste overwinning: 11-0 tegen San Marino (2011)
De tegenwoordige bijnaam van het Nederlands Elftal is ‘Oranje’, genoemd naar het kleur van het voetbalshirt en de Nederlandse koninklijke familie Oranje-Nassau. Thuiswedstrijden worden voornamelijk gespeeld in de Amsterdam Arena.

De allereerste interland speelde Het Nederlands Elftal tegen België op 30 april 1905. De wedstrijd werd na verlenging met 1-4 gewonnen. Eddy de Neve scoorde drie interlandgoals in de extra tijd nadat hij in de reguliere speeltijd ook al had gescoord. De (allereerste) Bondscoach was Cees van Hasselt.

Het eerste officiële toernooi waar het Nederlands Elftal aan deelnam waren de Olympische Spelen in 1908. In Londen wist Nederland tot de halve finale te geraken waardoor beslag werd gelegd op de bronzen plak. Deze werd ook in 1912 uitgereikt door in de halve finale te verliezen van Denemarken maar door in de troostfinale te winnen van Finland (9-0). Vanwege de Eerste Wereld Oorlog was de volgende editie van de Olympische Spelen pas in 1920 waar Oranje voor de derde keer de bronzen medaille won. In de volgende edities van de Spelen eindigde Nederland niet hoger dan de vierde plaats. Tegenwoordig speelt het Nederlands Elftal niet meer op de Spelen maar vertegenwoordigd Jong Oranje Nederland.

Het Nederlands Elftal op de Wereld Kampioenschappen Voetbal (WK's)

De FIFA organiseerde in 1930 voor het eerst het Wereld Kampioenschap voetbal in Uruguay. Nederland zou vier jaar later echter pas deelnemen aan de kwalificatie voor het toernooi wat in Italië werd georganiseerd. Het kwalificeerde zich maar verloor in zijn eerste wedstrijd met 3-2 van Zwitserland waardoor het toernooi er al direct opzat. Ook in 1938 kon Oranje al na één wedstrijd huiswaarts keren toen het verloor van Tsjecho-Slowakije (3-0).

In 1950 en 1954 nam Oranje niet deel aan de kwalificatie. Pas op het moment dat de Eredivisie in 1956 in Nederland werd geïntroduceerd schreef Nederland zich weer in voor kwalificatie.

Det duurde echter tot 1974 voordat het Nederlands Elftal zich weer wist te plaatsen voor een WK. Op de door Duitsland georganiseerde eindronde bereikte het Nederlands Elftal (met aanvoerder Johan Cruijff en Bondscoach Rinus Michels) de finale van het evenement waar het verloor van het gastland (1-2).

Ook voor het WK in 1978 dat door Argentinië werd georganiseerd wist Oranje zich te plaatsen. Cruijff en Willem van Hanegem ontbraken tijdens dit toernooi, toch reikte de ploeg opnieuw tot in de finale waar het ditmaal strandde op gastland Argentinië (1-3).

Na 1980 volgde een periode waarin  Nederland zich voor twee  achtereenvolgende WK’s en één EK niet wist te kwalificeren. Pas in 1990 mocht Oranje weer deelnemen aan een WK, ditmaal georganiseerd door Italië. Nederland kon na de achtste finale huiswaarts keren na een 2-1 verliespartij tegen West Duitsland.

Het WK 1994 werd in de Verenigde Staten gehouden. Nederland werd groepseerste in een poule met Saoedi-Arabië, België en Marokko. In de achtste finale werd Ierland met 2-0 verslagen. Een ronde later was Brazilië echter te sterk (3-2) wat een vroegtijdig einde betekende.

Tijdens het Wereld Kampioenschap Voetbal 1998 in Frankrijk reikte het Nederlands Elftal tot in de halve finale waarin het opnieuw zijn meerdere moest erkennen in Brazilië. Ditmaal werd via strafschoppen verloren.

Met Dick Advocaat als Bondscoach weet Nederland zich niet te kwalificeren voor het WK 2002.

Tijdens het WK 2006 in Engeland wist het Nederlands Elftal zich wel weer te kwalificeren en werd het achter Argentinië 2e in de groepsfase. In de knock-outfase was Portugal echter te sterk en werd Oranje uitgeschakeld door met 1-0 te verliezen.

Zuid Afrika organiseerde het WK 2010 waar Nederland uitstekend voor de dag kwam. Nederland won alle drie de groepswedstrijden (van Japan, Denemarken en Kameroen) en schakelde vervolgens Slowakije (1-0), Brazilië (2-1) en Uruguay (2-3) uit voordat in de finale de euforie tot een einde kwam: Spanje was in de finale met 0-1 te sterk.

Het Nederlands Elftal op de Europees Kampioenschappen Voetbal (EK's)

De Europese voetbalbond UEFA organiseerde in 1960 voor het eerst het Europees kampioenschap voetbal. Nederland nam niet deel aan de kwalificatie voor dit eerste toernooi in Frankrijk.

Tijdens het tweede Europees Kampioenschap voetbal dat werd georganiseerd in 1976 door Joegoslavië, verloor Nederland van Tsjecho-Slowakije waardoor het in de halve finale strandde. In de troostfinale werd wel gewonnen van gastland Joegoslavië (3-2 na verlenging).

Op het EK 1980 kwam Nederland niet verder dan de groepsfase; het won met 1-0 van Griekenland maar verloor van West-Duitsland (3-2) en speelde met 1-1 gelijk tegen Tsjecho-Slowakije.

Na 1980 brak er een periode aan waarin Oranje zich voor twee  achtereenvolgende WK’s en één EK niet wist te kwalificeren. Pas in 1988 lukt dit wel weer en speelde Oranje zich, na een moeilijke groepsfase, in de finale. In de halve finale wist het Nederlands Elftal te winnen van het organiserende land West Duitsland (1-2) en in de finale werd op prachtige wijze gewonnen van de Sovjet Unie. Mede door fantastische goals van Ruud Gullit en Marco van Basten én een gestopte penalty van Hans van Breukelen won Nederland met 2-0 en werd het voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen.

Oranje kon het succes van 1988 tijdens het EK 1992 in Zweden niet herhalen. Ondanks dat Nederland groepswinnaar werd boven o.a. Duitsland, verloor het via strafschoppen in de halve finale van de latere Europees kampioen Denemarken.

Onder Bondscoach Guus Hiddink eindigde Het Nederlands Elftal tijdens het EK 1996 als tweede in de groepsfase achter gastland Engeland en voor Schotland. In de kwartfinale die daarop volgde was Frankrijk echter sterker in het nemen van de strafschoppen waardoor Nederland vroegtijdig uitgeschakeld werd.

Op het EK 2000 welke Nederland samen met België organiseerde, werd Oranje opnieuw door strafschoppen uitgeschakeld. In de halve finale nam Italië de penalty’s beter dan de Nederlanders waardoor zij en niet wij het in de finale mochten opnemen tegen de latere winnaar Frankrijk.

Portugal was in 2004 het organiserende land van het EK 2004. Na in de kwartfinale via penalty’s Zweden uit te schakelen kwamen we de Portugezen vervolgens tegen in de kwartfinale waar Nederland door doelpunten van Cristiano Ronaldo en Nuno Oliveira Ribeiro werd uitgeschakeld (2-1).

Tijdens  het Europees Kampioenschap 2008 in Zwitserland en Oostenrijk wonnen we aanvankelijk alle groepswedstrijden. Italië werd met 3-0 knap uitgeschakeld, Frankrijk werd met 4-1 verslagen en Roemenië werd met 2-0 over de knie gelegd. Rusland (waar Guus Hiddink op dat moment Bondscoach van is) versloeg het Nederlands Elftal vervolgens onverwacht tijdens de kwartfinale (1-3 na verlenging).

Het EK 2012 in vond plaats van 8 juni tot en met 1 juli 2012 in Oekraïne en Polen. Nederland gekwalificeerde zich hier vrij eenvoudig voor maar het toernooi zelf liep uit op een grote teleurstelling. Onder leiding van Bondcoach Bert van Marwijk werden alle groepswedstrijden verloren. De verliesduels Nederland - Denemarken (0-1), Nederland - Duitsland (1-2) en Portugal - Nederland (2-1) zorgden er voor dat we, zonder ook maar een punt te halen, huiswaarts konden keren.

Ook voor het WK 2014 weet Oranje zich te kwalificeren. Louis van Gaal is tijdens dit toernooi Bondscoach. Sterker nog: Oranje eindigt het toernooi knap als derde! Nederland wordt eerste in groep B door overwinningen te boeken op  Spanje (1-5), Australië (2-3) en Chili (2-0). In de achtste finale winnen de Oranje Leeuwen met 2-1 van Mexico en in de kwartfinale neemt Nederland de penalty's beter dan Costa Rica (4-3).  In de halve finale tegen Argentinië wordt het 0-0 waarna de Argentijnen winnen middels penalty's (2-4). In de troostfinale wint Nederland knap van gastland Brazilië waardoor Nederland het toernooi als derde weet te eindigen.

Guus Hidding krijgt de taak om na het succesvolle WK van 2014, Oranje naar het EK 2016 te loodsen. Hiddink was eerder op het WK van 1998 al bondscoach van Oranje en eindigde destijds in de halve finale. De weg naar Frankrijk voor het EK 2016 is echter een moeizame. Zo verliest het Ned efltal ek kwalificatieduels van Tsjechie, IJsland en Mexico en zal zich uiteindelijk ook niet kwalificeren. Oranje eindigt op de vierde plaats in groep A van de EK-kwalificatie met dertien punten uit tien wedstrijden. Nummer drie Turkije gaat met vijf punten meer als beste nummer drie direct door naar het EK. Het is voor het eerst vanaf 1984 dat Nederland er niet bij is op een EK. Destijds werd het toernooi ook in Frankrijk gehouden.