Opgericht: 12 juni 1910
Stad: Zwolle
Provincie: Overijssel
Algemeen directeur: Adriaan Visser
Stadion: IJsseldeltastadion
Capaciteit: 12.500
Website: www.peczwolle.nl
In de Zwolse Wijk Assendorp wordt in 1904 de Assendorper Voetbal Club (AVC) opgericht. Vervolgens komt hier uit voort de club Volharding, daaruit Sallandia en later Ende Desespereert. De club treed in 1910 toe tot de voorloper van de KNVB, de NVB (Nederlandse Voetbal Bond).

De Zwolse voetbalclub Prins Hendrik wordt in 1906 opgericht en treedt in 1908 eveneens toe tot de Nederlandse Voetbal Bond (NVB).  Ende Desespereert en Prins Hendrik besluiten in juni 1910 te fuseren tot PEC omdat ze verwachten samen meer kans te maken op overleving in de 2e klasse van de Nederlandse Voetbalbond. Gedurende de eerste 2 decennia speelt PEC onafgebroken in de 2e klasse. In 1917 dwong de club een plaats in de promotiecompetitie af waarin de derde plaats werd behaald.

In 1923 verhuist PEC van het terrein van Theetuin Thijssen in Zwolle West naar het terrein van de Vrolijkheid. In 1924 kaapt PEC het complete middenveld weg bij stadgenoot Zwolsche Boys wat zorgt voor veel spanningen tussen beide clubs. In juni 1928 was er een hoogtepunt door het behalen van de finale van de KNVB beker. Deze werd helaas verloren van RCH uit Hilversum.

PEC en Zwolsche Boys ruilden van sportpark in 1935. De Zwolsche Boys gingen spelen op het terrein van De Vrolijkheid en PEC op het Gemeentelijk Sportpark. Het gerucht gaat dat rond deze ruil verschillende omkoopschandalen ten grondslag lagen.

Vanaf het seizoen 1956-1957 maakt de KNVB het betaalde voetbal mogelijk waarbij PEC toegelaten word doordat het in het seizoen 1954-1955 kampioen van de 2e klasse werd. PEC speelde 15 seizoenen lang in de Nederlandse 2e divisie waarbij het als middenmotor regelmatig de concurrentie aan ging met stadsgenoot Zwolsche Boys.

In 1957 ruilden PEC en de Zwolsche Boys opnieuw van voetbalterrein en ging PEC weer op De Vrolijkheid spelen. Eind jaren ’60 gaat het met de Zwolsche Boys niet goed en keert vrijwillig terug naar het amateurvoetbal. PEC neemt daarop de betere spelers van de concurrent over. Tien jaar later keerde PEC opnieuw terug naar het terrein van het Gemeentelijk Sportpark wat werd voorzien van lichtinstallaties en grotere tribunes.

Promotie van 2e naar de Eerste divisie

Door een tweede plaats in het seizoen 1970-1971 dwong PEC promotie naar de Eerste Divisie af. Op dat moment besloot de voetbalclub ook om de naam van de stad aan de clubnaam toe te voegen: de club heette vanaf dat moment PEC Zwolle. In zeven seizoenen Eerste Divisie won de club driemaal een periodetitel. Tot een promotie kwam het echter niet. In 1976-1978 speelde PEC naast de nacompetitie om promotie ook de bekerfinale die na verlenging verloren werd van FC Twente.

PEC Zwolle promoveert voor het eerst naar de Eredivisie

In 1978 promoveerde PEC Zwolle wel naar de Eredivisie door kampioen in de Eerste Divisie te worden. Vanaf het seizoen 1978-1979 tot en met 1988-1989 speelde PEC Zwolle uitgezonderd het seizoen 1985-1986, tien seizoenen in de Eredivisie waarin de Zwolse club in 1979 achtste en in 1981 negende werd.

In 1981 dreigde er een faillissement maar vastgoedondernemer Marten Eibrink hielp de club financieel en werkte de schulden deels weg. Hij trof verregaande maatregelen door bijvoorbeeld zelf de spelers onder contract te nemen. Hij werd hierdoor ook eigenaar van de club en redde deze van de ondergang. Door een nieuwe start te symboliseren werd de clubnaam veranderd naar PEC Zwolle ’82. Het ging vanaf dat moment ook weer beter met de club en eindigde in 1983 13e en in 1984 14e in de Eredivisie. Door in 1985 18e te worden degradeerde de club weer naar de Eerste Divisie om het seizoen erop direct weer te promoveren.

Vertrek Marten Eibrink

Eind jaren ’80 speelde PEC Zwolle ’82 inmiddels in het Oosterenkstadion  dat was gelegen aan de Ceintuurbaan in Zwolle. Eigenaar Marten Eibrink kreeg het echter op een gegeven moment aan de stok met de Gemeente Zwolle en dreigde er zelfs een vertrek van PEC uit Zwolle. Eibrink besloot zich uiteindelijk terug te trekken uit de club wat leidde tot opnieuw financiële problemen.

De nieuwe voorzitter Gaston Sporre behoedde PEC Zolle ’82 van de ondergang door  de club verder te professionaliseren tot een moderne betaald voetbal organisatie. Het leidde in juli 1990 tot een definitief faillissement van PEC Zwolle'82 en de oprichting van FC Zwolle.

Van 1987 tot en met 1989 speelde PEC Zwolle ’82 Eredivisie voetbal om vanaf het seizoen 1989-1990 gedurende een periode van 13 seizoenen in de Eerste Divisie te bivakkeren. In 1997 en 1999 behaalde FC Zwolle verassend de Kwart Finale van de KNVB beker. Inmiddels is Voorzitter Gaston Sporre opgevolgd door Ronald van Vliet. De ploeg speelt attractief voetbal maar weet lange tijd niet te promoveren.

Opnieuw promotie

Onder leiding van trainer Paul Krabbe wist FC Zwolle aan het einde van het seizoen 2002-2003 opnieuw te promoveren naar de Eredivisie. Toch koos de club na dat seizoen voor een andere trainer en volgde Peter Boeve de succesvolle trainer op. Zwolle eindigde dat seizoen op de 16e plaats maar wist zich via de nacompetitie wel te handhaven op het hoogste niveau. In het seizoen erop degradeerde FC Zwolle wel; ook Hennie Spijkerman die gedurende het seizoen de ontslagen Peter Boeve opvolgde kon degradatie niet voorkomen.

Vanaf 2005 tot en met 2011 eindigde de club steeds hoger in de Eerste Divisie, het lukte echter maar niet om promotie af te dwingen. Dit lukte onder leiding van trainer Art Langeler in het  seizoen 2011-2012 wel wanneer FC Zwolle kampioen wordt in de Eerste Divisie.

De club besluit aan het einde van het seizoen 2011-2012 om weer een naamswijziging door te voeren: FC Zwolle wordt vanaf het seizoen 2012-2013 opnieuw PEC Zwolle om zo de banden uit het verleden meer aan te halen.

Bekerfinale 2014: PEC Zwolle - Ajax 5-1

In april 2014 kan er een nieuw hoogtepunt worden toegevoegd aan de geschiedenis van PEC Zwolle; voor het eerst in de geschiedenis wordt door de Zwolsche voetbalclub de KNVB-beker veroverd, en hoe: in een zinderende bekerfinale wordt het favoriete Ajax vernederd en te kijk gezet: het wordt maar liefst 5-1. De selectie van trainer Ron Jans wordt na de gewonnen finale door duizenden supporters toegejuicht die zich hebben verzameld langs de Zwolse grachten.

Op drie augustus 2014 wint PEC Zwolle de Johan Cruijff Schaal ten koste van Ajax (1-0). Na 2014 staat PEC Zwolle met de succesvolle trainer op 3 mei 2015 voor de tweede achtereenvolgende keer in de bekerfinale, ditmaal tegen FC Groningen. Helaas weet de ploeg het succes van 2014 niet te evenaren en verliest de club de finale met 2-0.

Prominente (oud) spelers FC Zwolle

Co Adriaanse, Ruud Berger, Jhon van Beukering, Diederik Boer, Foeke Booy, Jerry Cooke, Dirk Jan Derksen, Klaas Drost, Eric Botteghin, Ben Hendriks, Koko Hoekstra, Rinus Israel, Danny Holla, Ron Jans, Piet schrijvers, Johnny Rep, Fred Patrick, Wim Rijsbergen, Jaap Stam, Henk Timmer, Yuxin Xie, Henri van der Vegt, Gerrit Voges, Tjeerd Korf, Ben Hendriks, Dean Wilkins, Derk Boerrigter, Arne Slot, Gregg Berhalter, Bert Konterman

Prominente (oud) trainers FC Zwolle

Hans Alleman, Fritz Korbach, Co Adriaanse, Theo de Jong, Ben Hendriks, Paul Krabbe, Hennie Spijkerman, Dwight Ledeweges, Jan Everse, Art Langeler, Ron Jans.

Prestaties/ Prijzen FC Zwolle

Kampioen Eerste Divisie (3x): 1978, 2002, 2012 
KNVB beker: 1x gewonnen in 2014. 3x tweede plaats: 1928, 1977 en 2015.
Johan Cruijff Schaal: (1x) 2014

 
Relevante links

PECZwolle.nl
De officiële website van PEC Zwolle. Het allerlaatste officiële PEC Zwolle clubnieuws vind je uiteraard op deze officiële clubwebsite. Naast nieuws worden vind je er alles over de club wat je móet weten. Zo worden er de laatste transfers bekend gemaakt, vind je er alles over de compelete selectie van het eerste elftal, het vrouwenelftal en de jeugdselecties, staan er wedstrijd- en trainingsschema's online, vind je er de ranglijsten/stand uitslagen en statistieken, is er veel clubinformatie te vinden als info over organisatie zelf, de supportersclub en voetbalschool, de PEC Zwolle webshop, informatie over de kaartverkoop, info over het stadion en route, businessclub en PEC Zwolle TV.

Twitter
Je kunt PEC Zwolle volgen op Twitter. Op het officiele Twitter account van PEC kun je de club volgen wat betreft het laatste voetbalnieuws, uitslagen, foto's en video's.

Facebook
Ook PEC Zwolle ontbreekt natuurlijk niet op de populaire social media website Facebook. Like de officiële Facebookpagina van PEC en blijf op de hoogte van het laatste voetbalnieuws rondom jouw favorite voetbalclub.