Opgericht: 27 juni 1962
Stad: Kerkrade
Provincie: Limburg
Algemeen Directeur: Wim Collard
Stadion: Parkstad Limburg Stadion
Capaciteit: 19.979 bezoekers
Website: www.rodajc.nl
Roda JC is in 1962 opgericht als fusieclub van Roda Sport en Rapid JC. Thuiswedstrijden worden gespeeld in het mooie Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. Het stadion biedt ruimte aan 19.500 supporters.

Roda JC is in de jaren tussen 1975 en 2008 maar liefst zes keer bekerfinalist. De beker wordt gewonnen in 1997 en 2000. De geel-zwarten spelen sinds 1973 onafgebroken in de Eredivisie maar degraderen in 2014 voor het eerste in de geschiedenis dan toch naar de eerste divisie. Na een jaar weet de club echter weer terug te keren op het hoogste niveau. In Europees verband  laat Roda JC zich regelmatig op de velden zien. Roda JC speelde o.a. in 1976, 1989, 1995, 2001 en 2002 Europees voetbal.

Na drie seizoenen Eredivisie eindigt Roda JC in het seizoen 2017-2018 als zestiende in de Eredivisie en moet daardoor in de play-offs vechten voor degradatie. Dit lukt niet; in een tweeluik tegen Almere City wordt er verloren waardoor Roda in 2018 degradeert naar de eerste divisie.

Roda JC wordt door de eigen supporters “de trots van het zuiden genoemd”. Doelstelling van de club is herkenbaar, attractief voetbal te spelen.

Prominente (oud) spelers Roda JC:

Dick Advocaat, Kemy Agustien, Yannis Anastasiou, Grahem Arnold, Raymond Atteveld, Berthil ter Avest, Taylan Aydogan, Tijani Babangida, Mario Been, Kevin Begois, Stanley Bish, Michel Boerebach, Ernie Brandts, Jos Smits, Michel Broeders, André Broeks, Jimmy Calderwood, Sekou Cissé, Cristiano, Arno Doomernik, Kevin van Dessel, Leo Degens, Anouar Hadouir, John Eriksen, Ronald Waterreus, Peter van de Ven, Regilio Vrede, Edwin Vurens, Dick Nanninga, David Nascimento, Marc Nijgaard, Marcel Meeuwis, Hennie Meijer, John Meuser, Garba Lawal, Gerard van der Lem, John van Loen, Eric van der Luer, Mark Luijpers, Zeljko Kalac, Johan de Kock, Vladan Kujovic, Ron Jans, Jan Jongbloed, Tomek Iwan, Ruud Hesp, Rene Hofman, Peter Hofstede, Marco van Hoogdalem, Max Huiberts, Bob Peeters, Ger Senden, Wilbert Suvrijn, Fatih Sonkaya, Rene Trost, Eric Addo, Mads Junker en Gene Hanssen.

Prominente (oud) trainers Roda JC:

Piet Thomas (eerste trainer ooit), Bert Jacobs, Piet de Visser, Frans Körver, Rob Baan, Rob Jacobs, Jan Reker, Huub Stevens, Addy Achterberg, Martin Jol, Sef Vergoossen, Georges Leekens, Wiljan Vloet, Raymond Atteveld, Harm van Veldhoven.

Prestaties/ prijzen Roda JC:

KNVB beker (2x): 1997, 2000

Stadions Roda JC:

1950 – 2000    Gemeentelijk Sportpark Kaalheide
2000 – heden  Parkstad Limburg Stadion

 
Relevante links

Roda JC
Officiële website van Roda JC. Je vindt op deze website naast het laatste officiële Roda JC nieuws ook veel informatie over de voetbalclub zelf zoals info over de verkoop van seizoenskaarten, de losse kaartverkoop, routebeschrijving naar het stadion, wedstrijdinformatie, voorbeschowingen en nabeschouwingen, de coomplete spelersselectie met foto's van de voetballers individueel en teamfoto, wedstrijdprogramma, het Parkstad Limburg Stadion, uitslagen, doelpuntenmakers, ranglijst/stand van de Eredivisie, businesspartners, sponsoren, Roda TV, samenvattingen, live wedstrijden via Eredivisielive, prijzen van losse voetbalkaartjes en seizoenskaarten, Roda JC jeugd, de voetbal fanshop, agenda, sponsoring, amateur partners, de fanzone en nog veel meer.

Roda JC Fans
Rodajcfans.nl is de website van de supportersvereniging West Side Ultra's. Deze supportersvereniging is in 2001 opgericht uit liefde voor Roda JC. De West Side Ultras (WSU) heeft als doel het fanatiek steunen, aanjagen en voortstuwen van de Roda spelers op het voetbalveld en het creëren van een goede sfeer op de tribunes van het Parkstad Limburg Stadion. Op de website vind je veel info over de West Side Ultra's; hoe is deze ontstaan, waar kun je merchandise kopen, info over de georganiseerde busreizen, hoe kun je lid worden etc. Ook vind je online veel nieuws over de club en wordt er veel aandacht geschonken voor andere zaken zoals uitslagen van gespeelde wedstrijden, doelpuntenmakers, ranglijst van de Eredivisie, info over Roda JC als voetbalvereniging, stadion, geschiedenis van de club, de fanzone, veel foto's en video's en is er een webshop waar je veel Roda producten online kunt kopen. 

Facebook
De officiële facebookpagina van Roda JC. Op facebook worden regelmatig de laatste nieuwtjes over Roda JC geplaatst en kun je samen met andere supporters reageren. Naast nieuws over aankomende Eredivisiewedstrijden vind je er het laatst nieuws rondom transfers, interviews, foto's en nog veel meer. Word snel lid van Roda JC op Facebook! 

Twitter
Officiële Twitter account van Roda JC. Volg alle Roda JC tweets voor het laatste voetbalnieuws en blijf op de hoogte tijdens wedstrijden van jouw favoriete voetbalclub. Tijdens wedstrijden kun je via dit Twitteraccount live de wedstrijden volgen inclusief scoreverloop, doelpuntenmakers, gele- en rode kaarten, de uitslag/ uitslagen en de Eredivisiestanden. Word lid van Roda JC op Twitter en volg de club op de voet.

Supportersvereniging Roda JC
Website van de officiële Roda JC supportersvereniging. De supportersvereniging organiseert onder ander de busreizen (buscombi's) bij uitwedstrijden. Als lid krijg je korting korting op deze busreizen. Daarnaast krijg je ook korting op Roda JC fan-artikelen, gratis toegang bij wedstrijden van het tweede elftal, voorrang bij kaartverkoop tijdens wedstrijden om bijvoorbeeld de KNVB beker, Europacup wedstrijden en uitwedstrijden. Naast informatie over de supportersvereniging vind je op de website het competitieprogramma, de uitslag van gespleelde duels, stand in de Eredivisie en natuurlijk al het nieuws van de sv. 

Fanproject Kerkrade 1998
Het Fanproject Kerkrade is door een groep fanatieke supportersschare van Roda JC in 1998 opgericht. Deze supporters maakten deel uit van de North-Side Kaalheide welke toen het kloppende hart vormde van het oude Roda JC stadion. Op de website van Fanproject Kerkrade '98 vind je info over alle activiteiten die worden georganiseerd, beste Roda spelers aller tijden, de voice of Kaalheide, de webshop van het Fanproject Kerkrade 1998 met allerlei Roda JC fan-artikelen, supportersnieuws, het Roda JC supportershome Kickoff, is er een forum en een mooi fotoarchief.

Roda JC Startpagina
Op de pagina van Roda JC op Startpagina.nl vind je enorm veel Roda JC gerelateerde website. Niet alleen met Roda nieuws, maar ook over spelers, oud-spelers, geschiedenis, fansites, de officiële clubsites, sponsoren van Roda, clublied, Eredivisiesites, algemene voetbal websites, sites van andere voetbalclubs, supportersforums en nog veel meer.

Koempels Pleasure Dome
Leuke fansite over de club uit Kerkrade. Je vindt hier nieuws rondom wedstrijden, interviews, fotoverslagen, collumns, veel fotomateriaal vanaf 1999, video's van doelpunten, samenvattingen, sfeerbeelden, promotiefilms etc. Ook vind je er het aankomende Eredivisieprogramma, de stand op de ranglijst, en kun je in het gastenboek een bericht achterlaten.

Roda JC Netwerk
Op deze website over Roda JC vind je middels RSS het laatste voetbal nieuws van de club uit Kerkrade. Daarnaast staat er op de website het laatste transfernieuws, kun je er je favoriete opstelling kenbaar maken, kun je over de club discusseren op het forum, vind je er de laatste voetbaluitslagen in de Eredivisie, ranglijst en standen, is er een chatbox, voetbalkalender, man van de wedstrijd, kun je deelnemen aan diverse polls, staan er veel links naar websites over Roda JC en nog veel meer.

Roda JC Headliner
Op deze Roda JC pagina van Headliner.nl vind je middels RSS nieuwsfeeds het laatste clubnieuws online. Het voetbal nieuws wordt verzameld van verschillende nieuwsbronnen zoals de Telegraaf, Voetbalzone, Voetbalprimeur, Voetbal International, Sportpooler.nl, Soccernews, Voetbalcentraal, diverse clubsites, Goal.com en Elf Voetbal.

Roda JC Youtube TV kanaal
Volg Roda JC op de voet via het eigen Youtube TV kanaal! Je vindt hier de laatste videos van bijvoorbeeld de samenvattingen van de wedstrijden, spelersinterviews, achtergrond filmpjes, voor- en nabeschouwingen van competitieduels, wedstrijden om de KNVB beker, oefenwedstrijden en nog veel meer video's. De nieuwste video's worden geregeld toegevoed van spelers, trainers, supporters, sfeerimpressies, stadionshots, studiocompilaties etc. Je kunt ook lid worden van de Roda JC clubkanaal zodat je ook op video's kunt reageren.