Opgericht: 14 mei 1892
Stad: Arnhem
Provincie: gelderland
Eigenaar: Valeri Oyf
Hoofdsponsor: Swoop
Stadion: Het Gelredome
Capaciteit: 25.000
Website: www.vitesse.nl
Bijnaam: Hollywood aan de Rijn
Vitesse is na Sparte Rotterdam de oudste voetbalclub in Nederland. De geschiedenis gaat terug tot 1892. In dat jaar werd de cricket en voetbalclub Vitesse opgericht. Sinds het seizoen 1989/1990 verblijft Vitesse onafgebroken in de eredivisie. Tot 1900 speelde Vitesse in het blauw - wit welke kleuren ook terugkomen in het wapen van Arnhem. Vanaf 1900 is Vitesse in de kleuren geel en zwart gaan spelen. Deze gelderse kleuren moesten er voor zorgen dat een groter gebied zich tot de club aangetrokken voelde. Vitesse speelde tot midden jaren tachtig binnen één vereniging op zowel amateurniveau als professioneel voetbal. Nadat Vitesse failliet dreigde te gaan in 1984 is de professionele tak gescheiden van de amateur tak. Helaas is Vitesse 1892 (de amateurtak) in 2009 failliet gegaan. Met de professionele tak SBV Vitesse ging het sinds 1989 voortvarend. Onder leiding van Karel Aalbers als voorzitter en Bert Jacobs als Trainer behaalde Vitesse in het seizoen 1988/1989 het kampioenschap in de eerste divisie. Het seizoen erop haalde de club de bekerfinale waarin het verloor van PSV. In het seizoen 1990/1991 speelde Vitesse voor het eerst in de europacup.

In 2008 neemt hoofdsponsor Maasbert Schouten, oprichter van kredietverlener AFAB, een belang van 20 procent in Vitesse en neemt zitting in de raad van commissarissen. In 2009 steunt hij de club opnieuw met een lening, op voorwaarde dat hij de overige aandelen ook in handen krijgt als de club niet aan zijn betalingsplicht voldoet. Dat blijkt in 2010 aan de orde, waardoor Schouten voor 99 procent eigenaar wordt van Vitesse. In augustus 2010 verkoopt Schouten zijn aandelen aan de Georgiër Merab Jordania.

Vanaf augustus 2010 tot en met oktober 2013 is de Georgische ondernemer Merab Jordania eigenaar van Vitesse. Jordania heeft flinke plannen met de club. Zo wil hij binnen enkele jaren kampioen worden en naam maken in Europa. Sinds zijn komst in Arnhem wordt er dan ook flink geïnvesteerd in de club. In drie- en een half seizoen steekt Jordania tussen de 60 en 100 miljoen euro in de Arnhemse voetbalclub. Op het moment dat Jordania Vitesse overneemt, zit de club diep in de schulden. Hij deze schulden direct over en trekt spelers als Wilfried Bony aan. Na een moeizame start zet Vitesse sportief de weg naar boven in. In het eerste seizoen onder Jordania ontloopt Vitesse op doelsaldo de play-offs voor degradatie en wordt het 15e. De twee jaar erna behaalt de Arnhemse club Europees voetbal. In 2011-2012 wordt Vitesse 7e, in het seizoen 2013-2014 4e en doet de ploeg zelfs lange tijd mee om de landstitel. Jordania haalt de banden aan met zijn vriend, Chelsea-eigenaar Roman Abramovich en huurt het meerdere spelers van de Engelse topclub, in het seizoen 2013-2014 zelfs zes spelers. Jordania laat bovendien voor ongeveer 10 miljoen euro, in Papendal een supermodern trainingscomplex van internationale allure bouwen.

In oktober 2013 verkoopt Merab Jordania zijn aandelen aan de Rus Alexander Chigirinsky, die eerder Jordania's plannen mede financierde en op 25 mei 2018 worden de aandelen overgedragen aan een andere Rus; Valeri Oyf. Hij wordt de nieuwe eigenaar van Vitesse, Tsjigirinski verdwijnt van het toneel. Die heeft tot dat moment in acht jaar een slordige honderdvijftig miljoen euro in de club gestoken.

Prestaties Vitesse

Vitesse speelt vier keer de bekerfinale en weet deze in 2017 ook te winnen. In de finale werd het tegen AZ 2-0 voor de Arnhemmers. Vitesse wordt twee keer kampioen van de eerste divisie en heeft 9x deelgenomen aan de UEFA cup (36 wedstrijden). Nikos Machlas wint in 1998 de gouden schoen en wordt topscorer in de Eredivisie met 34 doelpunten. 

Stadions Vitesse

1915 - 1950 Monnikenhuizen 
1950 - 1998 Nieuw Monnikenhuizen
1998 - heden Gelredome

Prominente trainers

Joseph Gruber, Frans de Munck, Clemens Westerhof, Henk Wullems, Bert Jacobs, Herbert Neumann, Leo Beenhakker, Henk ten Cate, Ronald Koeman, Edward Sturing, Aad de Mos, Theo Bos, Albert Ferrer en Henk Fraser.

Prominente Vitessenaren (spelers)

Henk (Charly) Bosveld, Henk Hesselink, Just Gobel,  Mahamadou Diarra, Hans Gillhaus, Theo Bos,  Nikos Machlas, Glenn Helder, Roy Makaay, Pierre van Hooijdonk, Marc van Hintum, John van de Brom, Dejan Curovic, Piet Velthuizen, Ferdi Vierklau, Nemanja Matic, Bertrand Traore, Milot Rashica, Theo Janssen, Davy Propper, Ricky van Wolfswinkel, Wilfried Bony en Guram Kashia.

 
Relevante links

Vitesse.nl
Officiële website van Vitesse. Naast het laatste Vitesse nieuws vind je er uiteraard veel informatie over de club zelf, de spelers selectie (inclusief foto's), de technische staf, het voetbalprogramma, de uitslagen dit seizoen, topscorers, de laatste video's, routebeschrijving naar het stadion en plattegrond, info over het Gelredome, alles over de Vitesse Agovv voetbalacademy, informatie over kaartverkoop, prijzen, seizoenskaarten, voorwaarden KNVB, oefenwedstrijden, trainingsschema en trainingstijden, Eredivisie, info voor zakelijke relaties, kidsclub, rondleidingen en nog veel meer.

Vitesse.org
Website van de supportersvereniging van Vitesse. Sinds 1996 vindt u hier niet alleen informatie over de supportersvereniging maar ook het laatste Vitesse nieuws. Uit verschillende bronnen wordt al het Vitesse nieuws in chronologische volgorde geplaatst. Voor vele vitesse supporters een veel geraadpleegde website!

Vitesse Facebook
De officiële Vitesse pagina op Facebook. Op deze Facebook pagina plaatst de club regelmatig leuke nieuwtjes over de club. Nieuwe spelers worden aangekondigd, foto's van nieuwe spelers getoond, transfers bekend gemaakt, video's geplaatst en nog veel meer. Als je op de hoogte gehouden wilt worden over alles rondom het elftal van Vitesse dan moet je zeker lid worden van de Facebookpagina van Vitesse.

Twitter
Officiële Twitter account van Vitesse. Via tweets houdt Vitesse je op de hoogte van het laatste Vitesse nieuws. Follow het Vitesse Twitter account en blijf middels tweets op de hoogte van alles rondom de club.

Utra's Arnhem
Ultra's Arnhem.nl is een forum voor de fanatieke Vitesse supporter. Alleen geregistreerde leden hebben toegang tot dit populaire forum.

Vitesse4ever.com
Dit betreft een website voor Vitesse supporters. Je vindt hier Vitesse nieuws, de laatste Vitesse Twitter berichten, uitslagen en standen.

Vitesse Forum
Het officiële forum van de supportersvereniging van Vitesse. Je kunt er onder andere discusseren over Vitesse en voetbal algemeen, de A-selectie, de jeugdselecties, transfers en geruchten, Vitesse in de media, het Home of Historie, over het supportershome Monnikenhuize en nog veel meer andere voetbal gerelateerde onderwerpen.  

Vitessejeugd.nl
Officiële website van de jeugdopleiding van Vitesse Arnhem.

Vitesse statistieken
Deze website toont u vele Vitesse statistieken. Niet alleen uitslagen en standen maar ook aantallen gele en rode kaarten, doelpunten, spelers etc. De statistieken hebben niet alleen betrekking op wedstrijden uit de Eredivisie maar ook op Uefa , beker, play-offs, nacompetitie, Eerstedivisie en oefenwedstrijden sinds het seizoen 1966-1967.

FC Update
Ook FC Update is een grote speler in de Nederlandse wereld van voetbalwebsite's. Op de Vitesse pagina van FC Update vindt je veel recent nieuws over onze club.

Goal.com
Goal.com is een internationale voetbal website met veel nieuws en informatie over het internationale voetbal. Er word ook veel aandacht besteed aan de nederlandse Eredivisie. Op de Vitessepagina vind je niet alleen nieuws maar ook de opstelling, uitslag van de laatst gespeelde wedstrijd/ wedstrijden, tussenstanden, laatste transfers en topscorers.

Soccerway
Soccerway.com is een internationale website die ook aandacht besteed aan de Nederlandse voetbalcompetitie. Op deze website vind je met name statistieken over de reeds gespeelde wedstrijden.

Vitesse Startpagina
Op deze startpagina vind je links naar erg veel Vitesse gerelateerde website's.

Voetbalzone
Op de Vitessepagina op Voetbalzone.nl vind je het laatste Vitesse nieuws. Op Voetbalzone kun je ook "fan" van Vitesse worden. Zo kun je herinneringen plaatsen, aangeven wie jouw favoriete spelers zijn en als clubexpert eventueel jouw eigen column schrijven. 

Youtube
Het officiële Youtune tv kanaal van Vitesse. Op dit youtube kanaal van Vitesse TV vind je de laatste Vitesse video's. Via dit kanaal worden onder andere nieuwe spelers gepresenteerd aan de fans, worden er interviews getoond, je vindt er voor- en nabeschouwingen, samenvattingen, mooie goals etc.