Opgericht: 12 augustus 1896
Stad: Tilburg
Provincie: Noord-Brabant
Voorzitter: Mark van Boekel
Stadion: Koning Willem II Stadion
Capaciteit: 14.700
Website: www.willem-ii.nl
Op 12 augustus 1896 richtte Gerard de Ruiter (een voetballer uit Amsterdam die stage liep bij de NS in Tilburg) samen met 12 mannen voetbalclub Tilburgia op. Na anderhalf jaar werd deze naam gewijzigd in Willem II wat verwijst naar de voormalige Koning Willem II die zijn hoofdkwartier in Tilburg hield.

In de eerste jaren was Willem II vooral een gezelligheidsclub en in 1904 trad de club pas toe tot de Nederlandse Voetbalbond (het latere KNVB). Waren het in de beginjaren vooral de westerse voetbalclubs die prijzen wonnen, in 1916 was het de Brabantse club Willem II die de Nederlandse landstitel won.

In 1947 werd er voor één miljoen Euro een nieuw stadion gebouwd omdat er  van het oude stadion na de oorlog niet veel meer over was. Nadat de Tilburgers in 1952 nogmaals landskampioen werden, ging de schop de grond in om een nieuwe overdekte tribune te bouwen.

Nadat de KNVB in 1954 het betaalde voetbal invoerde was Willem II de eerste club die de landstitel in de nieuwe competitie veroverde. Onder leiding van toenmalig trainer Frantisek Fadrhonc schreef de club met dit kampioenschap geschiedenis. Willem II kon hiermee ook als eerste Nederlandse club Europees voetbal gaan spelen. Hier werd echter vanaf gezien waardoor PSV zijn eerste stappen binnen het Europese voetbal zou zetten.

Nadat Willem II in het seizoen 1966-1967 uit de Eredivisie degradeerde leverde het in het seizoen 1973-1974 de slechtste prestatie ooit door als 18e in de Eerste Divisie te eindigen. Alleen Veendam en De Volewijckers eindigden dat jaar lager. In 1974 opende Willen II als eerste club in Nederland een voetbalinternaat voor jonge voetballers, een noviteit in die tijd.

De club keerde in het seizoen 1979-1980 onder leiding van toenmalig hoofdtrainer Henk de Jonge terug in de Eredivisie. Ondanks de promotie kende de club ook problemen: Financieel zat de club bijna aan de grond en de FIOD openbaarde in 1981 een schuldenlast van 1,2 miljoen gulden. Naast het introduceren van (voor het eerst in Tilburg) van een shirtsponsor volgen er meerdere initiatieven om de club er bovenpop te houden. Surseance van betaling wordt hiermee opgeheven. Financieel kwam de club er weer bovenop echter degradeerde de club aan het einde van het seizoen 1983-1984 wel weer opnieuw naar de Eerste Divisie.

Met Piet de Visser als trainer en veel talenten uit de jeugdopleiding in de ploeg vindt Willem II midden jaren ’80 de weg weer terug naar boven. In 1987 promoveert de club opnieuw en wordt er gewerkt aan een stabiele Eredivisieclub. Dit lukt aardig. In 1988 was zelfs er een uitschieter met een 4e plek in de Eredivisie. Daarna voetbalde de club enkele jaren stabiel in de middenmoot. Onder Trainer Co Adriaanse bereikt Willem II in 1977 Europees voetbal. In de eerste ronde werd twee keer met 3-0 gewonnen van Dinamo Tbilisi. In de ronde daarna was er de uitschakeling door een 1-1 gelijkspel en 0-3 nederlaag tegen het Spaanse Real Betis.

Onder Co Adriaanse wordt in het seizoen 1989-1999 de hoogste eindstand in de Eredivisie bereikt. Achter Feyenoord eindigde Willem II als tweede in de Eredivisie wat betekende dat de club voor het eerste in de historie Champions League voetbal mocht gaan spelen. In een poule met Spartak Moskou, Sparta Praag en Girondins de Bordeaux werden helaas maar 2 punten gepakt wat uitschakeling betekende. In de Eredivisie liep het ook minder goed: in het seizoen 1999-2000 eindigde de club 9e en Co Adriaanse nam ontslag.

Na 2001 volgde voor Willem II een enigszins kleurloze periode in de Eredivisie. Trainerswisselingen (Hans Westerhof, Mark Wotte en André Wetzel) evenals het wisselen van de Technisch Directeur (Martin van Geel vertrok en werd opgevolgd door Barry Hulshof) hielpen niet om de club weer op oude niveau te brengen.

In 2005 volgde er onder trainer Robert Maaskant wel weer een hoogtepunt door de KNVB bekerfinale te bereiken. Enorm veel Willem II supporters reisden af naar de Rotterdamse Kuip om de ploeg helaas met 4-0 te zien verliezen. In 2006 werd Maakant ontslagen doordat de ploeg slechts als 17e in de Eredivisie eindigde. Onder coach Zwamborn wist de ploeg in de nacompetitie degradatie te ontlopen.

Vanaf 2007 speelde Willem II met name om de onderste posities op de ranglijst in de Eredivisie. In het seizoen 2010-2011 degradeerde de club naar de Eerste Divisie doordat het als 18e in de competitie eindigde. Onder trainer Jurgen Streppel keert Willem II het seizoen erop direct weer op naar het hoogste niveau. In de play-offs waren de Tilburgers te sterk voor Sparta en FC Den Bosch. In het seizoen 2012-2013 weet Willem II opnieuw niet in de Eredvisie te blijven, de club eindigt als 18e in de competitie wat direkte degradatie betekent. In 2014 lukt het wél: de Tilburgers worden kampioen in de Eerste Divisie en spelen vanaf het seizoen 2014-2015 weer op het hoogste niveau.

Prominente (oud) spelers Willem II

John Feskens, Sjel de Bruyckere, Coy Koopal, Mounir El Hamdaoui, Kurt Zaro, Jan van Roessel, Piet de Jong, Jaap Stam, Sami Hyypiä, Arjan Swinkels, Danny Mathijssen, Louis Schollaert, Charles Schutter, Wim Hofkens, Mariano Bombarda, Hans van Arum, Bert Konterman, Mohamed Sylla, Louis Laros, Geoffrey Prommayon, Henri van der Vegt, Marc Overmars.

Prominente (oud) trainers Willem II

Frantisek Fadrhonc, Co Adriaanse, Jan Reker, Wudi Müller, Jan Brouwer, Piet de Visser, Robert Maaskant

Prestaties/ prijzen Willem II

Landskampioen: (3x) 1916, 1952 en 1955.
KNVB beker (2x): 1944 en 1963.

Willem II speelde eenmaal Champions league voetbal (1999-2000), eenmaal was er deelname aan het Europacup II toernooi en eenmaal speelde de club mee om de UEFA Cup.

 
Relevante links

Willem II
De officiële website van Willem II. Op de website vind uiteraard het laatste officiële Willem II clubnieuws. Daarnaast vind je er veel clubinformatie als de organisatie, informatie over het stadion, routebeschrijving naar het voetbalstadion, historie en geschiedenis van de Tilburgse club etc. Ook is er alles te vinden over de selectie met informatie en foto's van alle selectie-spelers de technische en medische staf met trainers en verzorgers, trainingstijden, de stand in de competitie, uitslagen van de reeds gespeelde wedstrijden en het aankomende voetbalprogramma, alles over jong Willem II zoals de spelers selectie, voetbalprogramma, stand op de ranglijst en de uitslagen van de laatste competitieduels, kaartverkoop van losse kaartjes voor thuiswedstrijden en de verkoop van seizoenskaarten. Ook is er een VVV fanzone en vind je er informatie over het live kijken van voetbalwedstrijden via Eredivisielive.

Supportersclub Willem II
Website van de officiele supportersclub van Willem II. Op deze prachtige website over Willem II vind je naast het laatste nieuws over de club ook veel informatie rondom de (aankomende) wedstrijden. Je vind er statistieken over de laatst gespeelde wedstrijd, voorbeschouwingen, trainingstijden, uitslagen, standen en ranglijsten, tweets over de club, info over busreizen naar uitwedstrijden, activiteiten die door de supportersclub worden georganiseerd, de spelers selectie dit seizoen, trainingsstaf, geschiedenis en historie van de voetbalclub en nog veel meer.